Публичната компания Петрол може да апортира в капитала на Елит Петрол собствени активи в размер на близо 72 млн. лв. Става дума за 197 обекта в страната. Това ще се случи, ако на извънредно общо събрание акционерите подкрепят решението на ръководството на Петрол. Събитието е насрочено за 18 декември, информират от дружеството.

„Развитието на пазара на горива през последните години се характеризира с все по-голяма конкуренция, нарастване на изискванията към качеството на предлаганите продукти и услуги, въвеждането на нови стандарти относно произвежданите и внасяни нефтопродукти", констатират от Петрол.

Стратегията на публичната компания от няколко години е свързана с оптимизиране и преструктуриране на дейността, с цел разширяване на пазарния дял, увеличение на обемите на предлаганите продукти и услуги, въвеждането на нови продукти и услуги и в резултат - увеличаване на реализираните печалби и нарастване стойността на компанията и доходността на акционерите, сочат от дистрибутора.

От там информират, че отделянето на активите в самостоятелно дружество с предмет управление и разпореждане с активи, ще позволи на Петрол да се съсредоточи в управлението на търговските си обекти с цел повишаване на обемите продажби, подобряване на качеството на обслужване и реализиране на по-големи печалби от дейността в интерес и за благото на своите акционери.

„Отделянето на активите в отделно специализирано дружество за управление и разпореждане с такива активи, ще доведе до извличането на максимални финансови изгоди от експлоатирането им. В предвид, че Елит Петрол ЕАД е 100% дъщерно на Петрол АД реализираните изгоди от ефективното им управление индиректно ще бъдат в полза на акционерите на Петрол АД", уведомяват от компанията.

Стратегическите планове на дружеството включват развитието на мрежата от търговски обекти, чрез инвестиране в обновяването на съществуващите търговски обекти, строителство на нови обекти, както и привличане под търговската марка Петрол на собственици на бензиностанции.

Оптимизирането на управлението на активи и обекти ще улесни организационно-управленската структура и освободи немалки финансови ресурси за поддръжката и управлението на тези активи. Освобождаването от активите ще доведе и до освобождаване на съответните финансови ресурси, необходими за инвестиране в търговските обекти. Отделянето на активите, в самостоятелно дружество с предмет управление и разпореждане с активи, ще позволи на компанията да реализира по-големи печалби от дейността в интерес и за благото на своите акционери, информират от публичното дружество.

Акциите на Петрол АД се търгуват без изменение в цената днес от 4.44 лв. за лот. Изтъргуваните книжа към 12.00 ч. са 12.