Общото събрание на Петрол АД гласува решение за продажбата на дяловите участия в общо осем дъщерни дружества, собственост на компанията на Петрол Холдинг АД, съобщават от Българска фондова борса.

Това са 100% от капитала на "Еврокапитал България" ЕАД и "БПИ" ЕАД, продадени за съответно 15.9 и 5.00 млн. лв., както и Варна Бизнес Сървисис, чиято цена е определена на 1.4 млн. лв.

Останалите дружества, обект на сделката, са "Петрол Карт Сервиз" ЕООД, "Вратцата" ЕООД, "Петрол Инженеринг" АД "Транс Оператор" АД, и "Петрол Трейд" ЕООД, но продажни цени за тях не са обявени.

В проекторешението за общото събрание бе съобщено, че общата сума за дяловете на осемте дружества възлиза на 26.64 млн. лв.

Петрол отчете консолидирана загуба за полугодието в размер на 3.34 млн. лева, посочи консолидираният отчет на дружеството. Резултатът става реалност, на фона на реализираната година по-рано печалба в размер на 14.32 млн. лева. За сравнение, неконсолидираният отчет посочи печалба в размер на 15.53 млн. лева.

Консолидираните приходи на дружеството се понижават с 13% за полугодието, до ниво от 565.93 млн. лева, в сравнение с 650.5 млн. лв. година по-рано.

Основен акционер на компанията е Петрол Холдинг АД, с дял в компанията в размер на 68.99%, следван от Нафтекс Ойл Шипинг Корпорейшън Лимитид (ОАЕ) с дял в размер на 18.84%.

Днес акциите на дружеството се търгуваха на ниво от 4.561 лв. за ценна книга при прехвърлени 100 лота.