Меморандумът между държавата и Лукойл за замразяване на цените на горивата е нелоялна конкуренция, подпомагана от правителството. Това заяви Иван Костадинов - търговски директор на Петрол по повод споразумението от миналата седмица. Той каза още, че този договор сам по себе си няма много смисъл.

„Това е споразумение между продавача на дребно Лукойл и правителството. Той може да натисне цените на горивата надолу за сметка на другите компании. Другите компании да почнат да губят. Ако Лукойл си повдига цените на едро, ще печели в 70% от пазара. Върху 25%, колкото му е делът на дребно, ще губи. За тях - не че няма значение, но ще загубят по-малко от всеки друг на пазара", коментира Костадинов.

По думите му аналогичен е случат от 2005 година, когато бе подписан подобен мораториум от тогавашното правителство.

"За мен е разбираемо да го подпише г-н Овчаров, защото все пак идва от една планова икономика. За мен не е нормално едно дясно правителство да подпише такъв меморандум", каза още представителят на Петрол.

Той изтъкна, че такъв меморандум няма как да се подпише с всички компании на пазара у нас, а в момента в неговата компания се работело на нула. „Все едно да ти кажат: Спри! Не дишай! Издръжката на една верига е на база продадените литри. При нас продажбите са по-ниски, тъй като сме сред първите по брой бензиностанции на глава население", твърди търговският директор.

По думите му провелият се вчера протест срещу високите цени на горивата е общо насочен срещу високите цени като цяло. След като протестиращите поискаха литър бензин да се продава за 2 лв., Костадинов коментира, че това може да се случи, ако нефтът стане 55-60 долара на световните пазари. Той прогнозира, че шоков скок заради задържането на цените в момента няма да има в бъдеще.

„Зависи доколко ще се вдигнат цените на международните пазари. Може да се окаже, че те така са се вдигнали, че ние трябва да ги вдигнем с още 20 ст. В момента обаче те са стабилни, вървят малко нагоре. Ако се запазят така, няма да има рязък ценови скок", заяви той.

Източник: бТВ