Петрол ще успее да рефинансира задълженията си по облигационната емисия в размер на 100 млн. евро, която главница трябва да бъде изплатена след година - 27 октомври 2011 г. Това заяви Митко Събев, председател на СД на Петрол Холдинг и един от основните акционери в Петрол, който даде по-рано днес специална пресконференция покрай новите събития около холдинга.

Както в. „Дневник" писа в днешния си брой, на провелото се във вторник ОСА на публичното дружество Петрол станаха ясни настъпили промени в ръководството на Петрол Холдинг. Удостоверението за промените в холдинга е издадено от Агенцията по вписванията на 22 ноември. Същото е подписано лично от новия изпълнителен директор на агенцията - Виолета Николова, към която, както сам Събев каза днес, има сериозни претенции или в компетентността й, или за чистите й намерения.

С акта на агенцията Митко Събев, Орлин Тодоров и Стоян Кръстев са освободени като членове на СД, а на тяхно място са вписани Иван Шестак, Йосиф Арутюнян и Иван Кутевски. Последният е избран за изпълнителен директор.

Митко Събев оспори законността на удостоверението, тъй като то е на база влязло в сила решение на Софийски градски съд от 19 ноември, който съд излиза с ново решени на 22 ноември. В последното е дописана поправка на очевидна фактическа грешка в предходното съдебно произнасяне. Повече информация за скандала в холдинга ще има в друг материал по казуса.

„Има 18 фирми, които могат да рефинансират дълга. Предстои да направим шортлиста измежду тях", посочи още Събев по въпроса за облигационната емисия на Петрол. Той допълни, че преговорите ще се водят изцяло от ръководството на публичната компания.

Справка показа, че облигациите на Петрол се котират във Франкфурт на 72.85% от номинала, който 1 000 евро на облигация. Цената на същите е паднала през март до 45% от номинала, показва графиката на облигационната емисия.

На въпроса дали сътресенията в Петрол Холдинг ще навредят на дейността на Петрол и как ще се отразят на преговорите за продажба на активи на дружеството на руска компания, Митко Събев каза, че ако Виолета Николова не отмени утре решението си по вписване на промените, то той не вижда причини, която и компания от структурата на холдинга да пострада.

Факт е обаче, че докато тече изясняване на случая кой реално представлява Петрол Холдинг, предвид настъпилата ситуация, банките са запорирали сметките на компанията, по настояване на Иван Кутевски.

На въпроса защо Митко Събев придоби наскоро малко над 8% от капитала на Петрол от Нафтекс Петрол, той отговори следното: „Става дума за репо сделка, които акции ще бъдат изкупени обратно след време. Имах свободни 8 млн. лв., с които подпомогнах дейността на Нафтекс Петрол".

Днес нямаше сделки с акциите на Петрол на БФБ-София. Последната цена на акция на компанията е 4.099 лв.