За по-голяма гъвкавост, независимост при предлагането на нови по-добри картови продукти и по-евтини услуги на ПОС терминали и банкомати Първа инвестиционна банка започна проект по преминаване от картовия оператор Борика към картовия авторизационен център Касис Интернешънъл.

Касис Интернешънъл е първият център на Балканите, сертифициран през ноември 2004 год. от VISA и MasterCard за издаване и обслужване на карти с чип.

Процесинг-центърът се намира в Скопие и има изключителен опит при обработка на карти с чип. В момента Касис работи с десет банки в Македония и две чужди банки, като приоритетно обслужва ПИБ.

Първата стъпка от миграцията е свързването на банкоматите към Касис Интернешънъл. Изградена е връзка между Касис и Борика, което дава възможност на тези банкомати да се извършват транзакции с банкови карти, издадени от различни банки. Едновременно с това се заменя софтуерът на банкоматите.

Новият софтуер отговаря на изискванията на VISA и MasterCard за обработка на транзакции на карти с чип. Използването на картата с чип е по-сигурно и фалшифицирането й е почти невъзможно.

В момента новият софтуер е инсталиран на 24 банкомата с цел наблюдение и анализ на системата. От 12 април започва масирано инсталиране на софтуера в цялата страна. Новият софтуер постепенно ще бъде усъвършенстван. Ще бъде реализирана възможността за комунални плащания от банкоматите.

Според плана на действие до средата на лятото всички банкомати на ПИБ ще преминат към новата система. На територията на България ПИБ има 536 банкомата.

Първа инвестиционна банка планира да осъществи първично публично предлагане на БФБ-София през следващия месец, като ще предложи на инвеститорите до 15 млн. акции.