Пловдивската цигарена фабрика официално продадена

928
Пловдивската цигарена фабрика официално продадена

“Сигма Консултинг” вече е официалният собственик на “Цигарена фабрика Пловдив”, след като решението на Комисията за защита на конкуренцията беше обнародвано в “Държавен вестник” вчера.

КЗК разреши концентрацията на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на едноличен контрол от “Сигма Консултинг”, ООД, Пловдив, върху “Цигарена фабрика Пловдив” АД (Пловдив БТ), пише в официалното съобщение.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от обнародването в “Държавен вестник”.

Припомняме, мажоритарният пакет от Цигарена Фабрика Пловдив бе продаден за 36.569 лв. на акция, или за над 30 млн. лв., чрез търговската система на БФБ на 17 юли тази година. Сделката за дружеството в Пловдив, както и за това в Стара Загора, предизвика множество обсъждания в медиите, според които сделката за цигарената компания е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, което не е дало възможност на други купувачи да дадат по-високи оферти.

В резултат на публикациите продажбата беше проверена от Комисията за финансов надзор. От регулатора обявиха, че мажоритарните дялове на двете дружества са продадени при условията на нормална търговия, но в конкретния случай продавачът („Булгартабак Холдинг” АД и консорциум от консултанти) е предварително публично известен, което е в противоречие с принципа за анонимност на страните, характерен за обичайната борсова търговия.

От КФН обявиха и че СД на БФБ-София АД не е предприел необходимите действия, съобразно своите правомощия по борсовия правилник, с които да гарантира в достатъчна степен държавния интерес, а именно осигуряването на максимална доходност от сделката за „Булгартабак Холдинг” АД и в крайна сметка реализирането на желаните приватизационни намерения на принципала - българската държава.

Цигарената фабрика в Пловдив ще продължи да функционира и произвежда цигари. Това реши на 30 септември акционерното дружество. Новият собственик има намерение да вкара в производство нови марки цигари.

Още по темата:

КФН проверява продажбата на Слънце Стара Загора Табак и Цигарена фабрика Пловдив

Нови 30 млн. лв. постъпления за Булгартабак Холдинг

БФБ: Сделките с табаците са според правилата

Сделката за Цигарената командвана от Германия

КФН: Борсата не се е погрижила за държавния интерес

БФБ определя съобщението на КФН като тенденциозно

Производството на цигари в Пловдив продължава

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg