По облигационния заем на Кремиковци (

) от 325 млн. евро са заложени и акциите на "Финсметалс холдинг" и ако се постигне съгласие на бондхолдерите да го усвоят, те могат да станат собственици на 75 на сто от комбината. Това съобщи на пресконференция председателят на синдикалната организация "Металисти" към КНСБ Васил Яначков, цитиран от БТА.

По информация на синдикатите, представители на комитета на бондхолдерите са имали вчера среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

От синдиката заявиха, че залогът от над 6 милиона евро за финансиране на част от продажбата на ЦСКА ще бъде преучреден в полза на украинския инвеститор Константин Жеваго, а не към Васил Божков. Срещу заема от 6 милиона евро е заложено хвостохранилището.

Синдикатите съобщиха, че са разпродадени земи и сгради на комбината, от които са събрани приходи от близо 50 милиона евро. От тези средства собственикът на комбината е отделил 20 милиона евро за оборотен капитал.

По информация на синдикатите, декемврийските заплати на работниците са изплатени, а януарските ще се изплащат на 20 февруари, е уверил мениджърът по човешки ресурси в дружеството. От днес се изплащат и парите за храна за ноември, а до седмица ще се платят и декемврийските суми.

Компанията "Мерил Линч" е поела ангажимент, възложен от собственика на дружеството, да разработи програма за подготовка на комбината за продажба и за обезпечение на финансиране на плана за жизнеспособност на дружеството, казаха от синдикатите.