Полимери АД - Девня отчита загуба от 1.522 млн. лв. за първото тримесечие на годината спрямо печалба от 535 хил. лв. година по-рано, показват финансовите резултати, публикувани на сайта на компанията.

През първото тримесечие на 2008 г. дружеството работи на по-нисък товар на производствената инсталация 112 клетки на 50 кА от 134 клетки на 61 кА в края на октомври 2007 г. до нормализиране доставките на течен хлор към основния клиент от Румъния.

Това води до чувствително занижаване обема на приходите от производство и реализация на продукция, дало отражение в крайния финансов резултат за първото тримесечие на 2008 г.

Приходите падат с 25.5% до 8.62 млн. лв. за периода спрямо 11.57 млн. лв. преди година.

Друг фактор за отчетената загуба са формираните отрицателни курсови разлики при постъпалното движение на курса на щатската валута надолу спрямо лева от началото на 2008 г, коментират от Полимери.

Дружеството осъществява инвестиция по проект„Когенерация”, с реализирането на която дружеството ще си осигури на 100% нуждите от топлоенергия, с което ще добие автономност спрямо единствения досега доставчик.

Нека припомним, че вчера Комисията за финансов надзор отказа да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на Полимери АД.

Основният мотив за постановения отказ е, че значителната разлика между предвидената в проспекта емисионна стойност на новоемитираните акции и балансовата стойност на една акция преди увеличението на капитала ще доведе до накърняване интересите на акционерите.

Полимери АД възнамеряваше да увеличи капитала си от 5.324 млн. лв. на 55.324 млн. лв.

До момента имаме ръст от 7.88% по позицията до средна цена от 5.89 лв.