„Работим по въпроса, но нямаме готовност от днес за маржин търговия и продажби на късо“. Това е най-често срещаният отговор сред единадесетте анкетирани от Profit.bg представители на водещи инвестиционни посредници у нас.

„Имаме интерес от страна на наши клиенти за услугата, но ще изкачаме,“ казаха от Реал Финанс.

Тепърва се разработват договори, има много неясноти, бе коментарът от Юробанк И Еф Джи Секюритис. „Нямаме готовност за момента,“ посочиха от Капман.

От Карол уточниха, че работят по въпроса, но са скептични до колко услугата ще е достъпна за клиентите заради нормативни и бюрократични затруднения.

Подобно мнение изразиха и от Сомони Файненшъл Брокеридж, като заявиха, че „засега ще изчакат.“

„Със сигурност ще предложим на клиентите си възможност за маржин търговия и къси продажби, но допълнително ще уведомим кога ще имаме готовност за това,“ казаха от Елана Трейдинг.

Служителите на Делтасток също работят по въпроса, подобно и на КД Секюритис. „Работим по въпроса, но няма да започнем от утре,“ споменават и от ПФБК.

От Варчев Финанс също изказаха мнение, че не са готови да предложат на клиентите си възможност за маржин търговия и продажби на късо.

Единственият, сред анкетираните посредници, който ще може да предложи на клиентите си възможност за маржин търговия, но не и за къси продажби от днес, е Юг Маркет. Това ще става след сключване на договор и проверка на клиента, допълниха от посредника.

От днес влиза в сила изменението и допълнението на Наредба №16 от 7 юли 2004 г. за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти. Също от днес COBOS ще е с нова функционалност - възможност за маржин търговия и къси продажби.

"Осем са емисиите, които отговарят на изискванията за ликвидност за къси продажби", заяви в специално интервю за Profit TV Иван Такев, оперативен директор и директор дирекция „Търговия“ на БФБ.

Компаниите са Химимпорт, Софарма, Централна Кооперативна Банка, Еврохолд България, Индустриален Холдинг България, Първа Инвестиционна Банка, Монбат и Зърнени храни България. Списъкът обаче може да претърпи изменения.

Нека поясним, че късите продажби представляват продажба на ценни книжа, без реално да бъдат притежавани, чрез вземането им на заем. Целта е реализирането на печалба при понижение на цената и покриване на късата позиция, с обратно купуване на съответното количество.

От своя страна, търговията на маржин представлява използване на заемни средства от посредника, гарантирани с наличностите по сметката на клиента. Условие за изпълнение на нареждане за маржин покупка е предоставяне на първоначално обезпечение в размер не по-малко от 200% от стойността на маржин заема.

Вижте още:

Готови ли са посредниците и ЦД за късите продажби у нас?