С 1479.6837 пъти презаписване приключи първичното публично предлагане на акции от Трейс Груп Холд АД, сочат предварителните официални данни, оповестени от мениджъра на емисията „Сомони файненшъл Брокеридж”.

Първичното публично предлагане вече е на фаза уточняване на окончателното класиране на заявките. Всички инвестиционни посредници, чрез които са подавани заявки, вече са уведомени от мениджъра на емисията за разпределението на акциите на техните клиенти, насрещно се уточняват и съгласуват алокациите, изчистват се дублите и дори вече има пет декласирани заявки. Възможни са незначителни изменения на цифрите след отпадането на недействителните заявки, включително тези, подадени от едно и също лице през различни инвестиционни посредници.

От обработените досега данни става ясно, че едно лице е подало пет заявки, три лица са подали по три заявки, а 76 лица са дублирали заявките си през различни посредници. Само един единствен участник в публичното предлагане е уцелил с точност коефициента на презаписването 1 480 и ще получи една акция. Има други играчи, които са много близо до тази цифра, но малко под нея и те няма да могат да получат една цяла бройка тъй като няма възможност за закръгляне.

Интересно е също така, че малко над 620 участници в записването са подали максимални заявки, тоест поръчките им са за цялото количество от 200 000 акции с обща стойност 22 100 000 лева.

За да разбере каква част от поръчката му ще бъде удовлетворена, всеки инвеститор трябва да умножи броя на заявените акции по коефициента на презаписване 0.000676. Това означава, че максималният брой акции, които може да получи един инвеститор е 135 (в случай че е заявил за записване цялата емисия).

Излизането на пазара на акциите и старта на вторичното им търгуване може да се очаква в началото на декември 2007 г. Предстои спечелените акции да бъдат платени в набирателната сметка на емитента, увеличението на капитала да бъде регистрирано в съда, след това институциите на пазара - КФН, БФБ и ЦД - имат не много продължителни процедурни стъпки за качването на книжата на пазара.

„Трейс Груп Холд” АД ще увеличи капитала си от 2 млн. лв. на 2 200 000 лв. Новите средства ще осигурят външно финансиране за растежа на компанията, а статутът й на публично дружество ще повиши нейната популярност сред инвеститорите и обществото като цяло.

„Благодарни сме на инвестиционната общност за големия интерес към нашите акции, тази висока оценка ни задължава. Щастливи сме, че ще имаме много на брой, макар и с малки дялове, акционери. На това се и надявахме, когато определихме метода на предлагане на книжата. Съжалявам единствено, че много от дребните заявки няма да може да бъдат удовлетворени заради голямото презаписване и се надяваме, че това публично предлагане няма да е единствената възможност за отпадналите инвеститори да станат наши акционери в едно недалечно бъдеще. Не намирам нищо обезпокоително за капиталовия пазар във факта, че предложената емисия беше презаписана в такъв обем. Допълнително предлагане на до 40 000 от притежаваните от мен стари акции няма да се състои (такава възможност бе предвидена в проспекта). Ясно е, че при наличието на такъв интерес и този пакет ще бъде недостатъчен”, каза доц. д-р инж. Николай Михайлов, председател на Съвета на директорите на „Трейс Груп Холд” АД.