Комисията за финансов надзор потвърди проспект за първично публично предлагане на акции, издадени от „Енемона” АД, Козлодуй. Емисията е в размер на 2 млн. акции, разпределени в същия брой обикновени акции с право на глас и номинална стойност от 1 лев всяка.

"Методът на провеждане на IPO-то ще е book-building", уточни за Профит.бг Прокопи Прокопиев, Директор на Дирекция "Корпоративна политика" в компанията.

Основата дейност на дружеството е свързана с производство на електрическа енергия, произведена от възобновяеми електрически източници, проектиране и изграждане на енергийни и енергоспестяващи съоръжения, енергоефективни услуги.

Предметът на дейност още включва проектантска, инвеститорска, строително-монтажна, ремонтна дейност, както и туристическа, рекламна, търговска и транспортна дейност. В документа за предлагането на ценните книжа е посочено, че с получените средства дружеството ще финансира експанзията в новите бизнес направления – енергетика, ютилите услуги и енергийна ефективност.

Днес от компанията обявиха нетна неконсолидирана печалба за първите девет месеца на 2007 г. в размер на 7.532 млн. лв., или ръст от 386% спрямо сравнимия период на година по-рано.

Първичното публично предлагане се очаква в началото на ноември, като водещ мениджър на емисията е Елана Трейдинг АД, а ко-мениджър е Обединена българска банка АД.

Мажоритарният акционер на дружеството е Дичко Прокопиев, който е и Главен изпълнителен директор и собственик на 94.08% от капитала на дружеството, като притежава пряко 72% и непряко 21.84% чрез „Глобал Кепитал”ООД, в чието същият е собственик на 95% от капитала.