На днешното си заседание Комисията за финансов надзор потвърди проспекта за публично предлагане на акции на “Първа инвестиционна банка” АД. Емисията е в размер на 10 млн. лв., разпределени в същия брой акции с номинална стойност от 1 лв. всяка в резултат на увеличението на капитала на банката от 100 млн. лв. на 110 млн. лв.

Първоначалното публично предлагане на Първа инвестиционна банка ще включва до 16.5 млн. обикновени безналични акции с право на глас като 10 млн. ще бъдат новоиздадени акции, а до 6.5 млн. съществуващи акции, собственост на Първа финансова брокерска къща.

Акциите са с номинална стойност от 1 лев, а емисионата им стойност, съответно продажната им цена ще бъде определена по метода „бук-билдинг“ (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки. Всички акции ще се придобият от инвеститорите с класирани заявки по една и съща цена.

Инвесторите, които желаят да придобият предлагани акции, могат да подадат заявки във всички офиси на ПИБ, при водещия мениджър на предлагането ПФБК или при друг инвестиционен посредник. Ще се приемат два вида заявки - пазарна и лимитирана.

Увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка ще бъде реализирано с цел обезпечаване растежа на финансовата институция. Набраните средства ще се използват за растеж и увеличаване на пазарния дял на банката, нарастване на кредитния портфейл, увеличаване на кредитните и дебитните карти и на клоновата мрежа, на броя банкомати и ПОС терминали и предлагането на конкурентни финансови продукти на корпоративни клиенти, малки и средни предприятия и физически лица.

В края на 2006 г., нетната печалба на Първа инвестиционна банка отчете ръст 36.34% спрямо предходната година и възлиза на 29 млн. лв., докато капиталовата адекватност надвишава регулаторните изисквания – 15.81%.

Основни акционери на банката са Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, притежаващи по 31.83% от капитала, докато „Първа финансова брокерска къща” ООД има 13.89%. Legnano Enterprice Limited има 8.45%, докато Domenico Ventures Limited и Rafaela Consultance Limited са с по 7%.