Проспектът за първично публично предлагане на емисия акции, издадена от „Каолин” АД в резултат увеличаване капитала на дружеството бе потвърден на днешното заседание на Комисията за финансов надзор.

Емисията е в размер на 5 млн. акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 12.50 лв. всяка, става ясно от сайта на институцията.

Основните насоки за развитието на дружеството в близките години са увеличение капацитета на основните производствени мощности за производство на каолин, кварцови пясъци, продукти за строителството, варовици и обогатяване на гамата продукти с добавена стойност на базата на индустриалните минерали, свързано основно със секторите на строителството, химическата промишленост, керамите и др.

През 2006 г. продажбите на дружеството са 90,163 млн. лв., отбелязвайки ръст от 28.1% спрямо 2005 г. Средногодишното нарастване на продажбите за периода 2004-2006 г. възлиза на 23.9 %.

За изминалата година Каолин обяви нетна печалба в размер на 9.432 млн. лв., спрямо 7.25 млн. лв. за 2005 г.

Само за изминалата година компанията е инвестирала 20 млн. лв., показват данните от регистрационния документ на дружеството, предоставен на БФБ-София.

Каолин АД притежава по 100% от капитала на ”Керамични материали” ЕООД, ”Устрем 2001” АД, ”БРП Инвест” ЕООД, ”Юго Каолин” (Сърбия), “Каолин Азов” (Украйна), “Каолин Минерал” (Румъния) и съответно 93.00% от капитала на “Проминерал” (Украйна), “Огнеупорни глини” АД и 84.79% от ”Магма 97” АД.

Дружеството има двустепенна система на управление, като председател на надзорния съвет е Константин Ненов, а председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор е Александър Прокопиев.

Основни акционери на дружеството са „Алфа Финанс Холдинг” АД, притежаващо 86.1% от капитала и „Mouve Clover”Ltd, Великобритания с 12.5% от капитала.