Комисията за финансов надзор потвърди проспект за първично публично предлагане на емисия конвертируеми облигации, които ще бъдат емитирани от „Индустриален холдинг България” АД.

Емисията е в размер на 21.878 млн. лв., разпределени в 218 780 броя безналични, лихвоносни, конвертируеми, свободнопрехвърляеми и необезпечени облигации, с номинална и емисионна стойност 100 лева всяка облигация.

Фиксираната лихва е в размер на 8% на годишна база, с 6-месечен период на лихвено плащане и матуритет - 3 г.

Средствата от емисията ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционни проекти на дъщерни дружества на “Индустриален холдинг България” АД основно в корабостроене, пристанищна дейност, транспорт и машиностроене.

Нека да припомним, че преди малко повече от година акционерите на холдинга гласуваха за увеличение на капитала на Индустриален холдинг България чрез превръщането на конвертируеми облигации в акции.

Увеличението на капитала се извърши чрез конвертиране на до 5.25 млн. поименни, безналични конвертируеми облигации в обикновени, поименни, безналични акции с право на глас.

Конвертирането на облигациите бе в съотношение 1 облигация за 1 акция на деня на падежа на облигационния заем – 2 юли 2007 г. Тогава капиталът на холдинга бе 21 млн. лв. След последното му увеличение в края на миналата година основният капитал достигна 43.76 млн. лв.

До момента по позицията са изтъргувани 2880 акции на нива от 5.97 и 6.00 лв. за брой.

Снимка: Profit.bg