Глобал Рейтингс АД повиши кредитния рейтинг на Херти АД, съобщи за Profit.bg Елена Захариева, финансов директор на компанията.

Върху кредитния рейтинг АА- (положителна перспектива) и краткосрочен кредитен рейтинг а- влияние са оказали няколко фактора. Това са дългогодишният опит и качественото управление, както и предстоящите технологични иновации, които се очаква да доведат до увеличаване качеството на услугата и съответно нарастване на клиентския портфейл.

От рейтинговата компания отчитат, че дружеството има съществен пазарен дял в национален мащаб и се развива стабилно през последните години, като поддържа ниска задлъжнялост и много добро развитие на финансово-счетоводните показатели.

Компанията планира да осъществи първично публично предлагане на Българска фондова борса до края на 2007 г. В момента капиталът на дружеството е 12 млн. лв., а на инвеститорите ще се предложат около 20%.

Херти АД произвеждаща алуминиеви винтови капачки и наскоро създаде дъщерни компании във Франция и Англия. Майер Експорт-Импорт и Александър Юлиянов притежават по 34.00 и 33.00% от компанията, докато Захари Захариев и Елена Захариева имат съответно 25.00 и 8.00 на сто.