Прамод Митал побегна по стълбите на Министерството на икономиката и не отговори на нито един въпрос на журналистите след срещата си с министър Петър Димитров вчера, съобщава в. Монитор.

Четирима кандидати ще наддават за "Кремиковци" (

). Това са украинският милиардер Константин Жеваго, друга украинска фирма, американската "Америкън стийл" и мощна европейска корпорация, научи "Монитор".

С всяка от тях ще се водят индивидуални преговори. Днес в София идва Константин Жеваго. След разговор с министър Петър Димитров вчера сегашният собственик на 75% от акциите на комбината - индийският милиардер Прамод Митал пък побягна, за да избегне въпросите на журналистите.

Междувременно премиерът Сергей Станишев обяви, че доста съмнителен е интригантският начин, по който кметът на София Бойко Борисов и главният архитект Петър Диков заявяват подкрепата си за проект на катарска фирма за строителство на жилища на мястото на "Кремиковци". Премиерът каза това по повод на изявление на Борисов, в което той обяви, че Европейската комисия открива наказателна процедура срещу България заради замърсяването на атмосферата от металургичния гигант.

"Стандартна практика на политическото явление ГЕРБ е да плюе България навсякъде. Според мен зад позицията на софийска община стоят не толкова загрижеността за здравето на софиянци и състоянието на околната среда в София, а конкретни икономически интереси", категоричен е Станишев.

В края на юли м. г. Борисов изпрати жалба срещу "Кремиковци" като гражданин на столицата до ЕК. В нея той се оплака, че комбинатът замърсява въздуха и почвата от два до пет пъти над допустимите норми. Праховите частици, които се отделят от "Кремиковци" в атмосферата са от 3 до 6 пъти по-високи от средната нормата, сочат измерваните ежедневни емисии от комбината.

Бях уведомен лично от американския посланик Джон Байърли за интереса на "Норд Америкън стийл", уточни премиерът Сергей Станишев. Той обясни, че е готов да изслуша всички кандидати, които имат интерес към купуването на комбината. Правителството подкрепя запазването и развитието на комбината Евентуалното му закриване би довело до големи икономически загуби. Правителството настоява и за специална среща с бъдещия собственик на мажоритарния дял, категоричен е премиерът.

На срещата трябва да бъде представена инвестиционната програма на комбината, както и да се проведе разговорът за евентуалните му купувачи. Министерският съвет ще настоява купувачът на "Кремиковци" да заяви ясно своите ангажименти в развитието на комбината и да представи визията си за неговия екологичен план, категоричен е Станишев.

Сделката за комбината е пред финализиране, прогнозира междувременно министър Петър Димитров. Той добави, че с Прамод Митал са постигнали съгласие, че комбинатът не може да бъде ликвидиран. Не водим преговори със структури, които искат да закрият производството в завода и да реализират спекулативни имотни намеренния, добави той.
Според Петър Димитров украинският бизнесмен Константин Жеваго, е пратил предварителни гаранционни писма до Министерския съвет. В него той е обявил готовността си да се ангажира с изпълнението на инвестиционния план за металургичния комбинат. Другите кандидати да купят комбината не са водили разговори с правителството.

Вече проведох разговор с Константин Жеваго, в който го информирах, че държавата настоява да се намери формула за изпълнение на плана за жизнеспособност на "Кремиковци". Единият вариант е 500 млн. евро гаранции от първостепенни банки, вторият е ескроу-сметка. Този въпрос ще бъде коментиран по време на посещението на Костантин Жеваго у нас утре (б.р. днес) добави министърът.

Той припомни, че само в екопрограмата на "Кремиковци" трябва да бъдат вложени около 140 милиона евро.

Веднага след изявлението на министър Димитров, който бързаше да отпътува за чужбина, Прамод Митал се измъкна от залата за пресконференции на Министерството на икономиката и енергетиката, като отказа да отговаря на въпросите на присъстващите журналисти. Митал каза само: "Не се оттеглям от България, имам и други инвестиционни планове, но искам дългосрочна сигурност".

В същото време изпълнителният директор на комбината Александър Томов, който по-рано през деня си призна, че е инициирал сделката с Жеваго със знанието на Митал, заяви, че ако до 22 часа вчера продажбата не приключи, ръководството на компанията ще предприеме извънредни мерки. Томов обаче отказа да уточни какви ще са те.