Луфтханза Техник София наскоро прие в авиоремонтната си база правителствения самолет Airbus A319. Целта бе да се извърши стандартна проверка на една от аварийните системи. По време на теста инженерите и механиците провериха дали т.нар. ram air turbine (RAT) функционира правилно. Това съобщиха от обслужващата компания.

Този тест трябва да се прави на всеки 6 месеца. В случай на пълен отказ на двигателите тази турбина използва въздушните потоци, за да генерира електричество и да осигури работата на жизненоважни полетни системи. След успешното приключване на двучасовия тест, инженерите на компанията потвърдиха, че турбината работи нормално и самолетът е върнат на Авиоотряд 28.

Наскоро компанията се отзова на спешна молба за техническо съдействие след като самолет Airbus A320 на авиокомпания Wizz Air аварира на пистата на Летище София. По време на приземяване две от гумите на машината се спукаха и поради това той не можеше да се движи. Тъй като самолетът блокира основната писта, се наложи летището да бъде затворено, припомнят оттам.

Впоследствие самолетът бе преместен след смяна на гумите и направена проверка за други поражения. Цялата операция отне около един час и бе извършена директно на пистата.