Правителството предостави на днешното си заседание четири концесии за добив на строителни материали.

„Персенк Инвест” ООД получи концесия за добив на мрамори от находище „Куртово Конаре” (231 884 кв. м), което се намира в общините Стамболийски и Кричим. Срокът на концесията е 35 години, като за този срок дружеството ще инвестира 806 400 лв. Очаква се постъпленията от концесионни плащания, за целия период, да надхвърлят 3 588 480 лв. Половината от сумата ще постъпва по бюджетите на двете общини, съобразно пропорционалното разпределение на концесионната площ върху територията им.

Добив на пясъци за срок от 35 години на концесия ще осъществява „Инертни материали – Ямбол” АД от находище „Ханово”. Концесионната площ е с размер 183 512 кв. м и е разположена в землищата на селата Ханово и Тенево, община Тунджа. Очакваното годишно концесионно плащане е в размер на 34 398 лв. и дължимото към него ДДС, като половината от него ще се превежда по бюджета на община Тунджа.

От находище „Железино” гнайси и амфиболите ще добива на концесия „Динел” ЕООД. Концесионната площ е с размер 50 488 кв. м и е разположена в землището на с. Нова Ливада, община Ивайловград. Срокът на концесията е 35 години, като за този период се очаква инвестициите да надхвърлят 2,2 млн. лв., а постъпленията от концесионни плащания да достигнат 1 407 910 лв. без ДДС. Половината от концесионното възнаграждение ще се внася по бюджета на община Ивайловград.

Фирма „Стрела – 92” ООД ще добива на концесия варовици от находище „Шереметя”, участък „Изток”, разположено в землищата на с. Драгижево, община Лясковец, и с. Шереметя, община Велико Търново. Концесионната площ е с размер 110 617 кв. м, а срокът на концесията е 25 години. Очакваното годишно концесионно плащане е в размер на 20 392 лв.

С друго решение правителството разреши на „СМА Минерал Вародобив” ЕООД да прехвърли на „СМА Минерал Бургас Вар” ЕООД изцяло правата и задълженията по предоставената концесия за добив на подземни богатства от находище „Троица”, област Шумен. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма трябва да сключи със страните допълнително споразумение към концесионния договор за прехвърляне на правата и задълженията по предоставената концесия в срок до 3 месеца от влизането в сила на решението.