Преимущества на BGTR30

Всяка една от включените в индекса 30 емисии е с равно тегло. Именно заради това, той се смята за относително по-обективен измерител от основния индекс на БФБ - SOFIX, особено при висока волатилност.

Първоначално емисиите се включват с равно тегло, а в последствие индексът се ребалансира, при което се преизчислява тегловия коефициент, с който всяка емисия участва в калкулациите.

Ребалансирането е необходимо поради настъпили различни корпоративни събития, които променят първоначално зададените равни тегла на емисиите в BG TR30. Извършва се четири пъти годишно - всеки трети петък на всяко календарно тримесечие.

Недостатъци на BGTR30

Като основен недостатък на един от критериите за участие в индекса приемаме прага от 5%, използван при определението за free float. Според сегашната формулировка за свободно търгуеми акции се считат само тези, които са разпръснати сред всички акционери с под 5% от общия брой на емисията. Теоретично това обрича обективността на изчисленията на всеки индекс и неговата представителност. Отделно поставя в неопределено поле всички търгуващи акционери с над 5% дял и техните акции.

Допълнително затруднение е и това, че на пазара липсва актуална информация кое дружество какъв реален free float има. Обикновено данните са доста стари, на няколко месеца. Според нас, по-редовното публикуване нивата на free float би дало много точен ориентир за всеки инвеститор и прозрачност сред участниците на пазара. Това ще отсее по пътя на естествения подбор всички потенциално застрашени от спиране от търговия дружества.

Като относително спорна може да се приеме и възможността за участие в BG TR30 на компании тип АДСИЦ. Нашето мнение е, че при попадането на голям брой такива дружества в него е възможно да се изкриви представителността му, а същевременно има отделно създаден за тях измерител BGREIT.

*Анализът е изготвен от Ултима Капитал Мениджмънт