Предлагането на Трейс може да постави нов рекорд по презаписване на емисия акции

1744
Предлагането на Трейс може да постави нов рекорд по презаписване на емисия акции

Скоро на Българска фондова борса може да се появи нов рекордьор по презаписване на предложена на първично публично предлагане емисия акции. Това може да се случи на предстоящото IPO на Трейс Груп Холд.

Изводите могат да се направят, ако се обобщят резултатите от проведената от profit.bg анкета “Какво презаписване очаквате на IPO-то на Трейс Груп Холд”, както и от мненията на запитаните по темата четирима експерти.

Гласувалите в анкетата са 3 226 души. От тях 2 592-ма, или 80.35% от гласувалите смятат, че презаписването ще е над 40 пъти. За презаписване до 10 пъти са гласували 12.12%. Надвишаването между 10 до 20 пъти очакват 4.43% от анкетираните, а 2.11% прогнозират, че поръчките ще превишават емисията между 20 и 30 пъти.

Разнопосочни са и очакванията на четиримата пазарни участници, чиито мнения варират между 140 и 20 пъти презаписване. Най-сериозното презаписване от около 140 пъти прогнозира инвестиционният консултант на КД Секюритис Развигор Христов.

Според Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк, презаписването ще бъде около 20 пъти. Между двете мнения се нареждат очакванията на Никола Цокев, брокер от Пощенска банка (50 пъти презаписване) и на Ангел Хаджийски, брокер в Капман (50-70 пъти презаписване).

От Трейс Груп Холд ще предложат на пазара 200 хил. нови акции с номинал от 1 лв. и емисионна стойност от 110.50 лв. Компанията планира да увеличи капитала си от 2 млн. лв. на 2.200 млн. лв. При успех на IPO-то от дружеството ще привлекат 22 100 000 лв. свеж ресурс.

Засега IPO-то на Корпоративна търговска банка заема челна позиция. Пазарните поръчки за участие в увеличението на капитала на трезора надвишиха 14 пъти предложеното количество акции. На второ място се нарежда публичното предлагане на Девин, с презаписване на емисията 11 пъти.

*Материалът е с информационен характер и не представлява инвестиционна препоръка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg