На свое заседание днес Комисията за финансов надзор потвърди проспект за първично публично предлагане на акции на Корпоративна търговска банка АД, съобщава институцията.

Емисията е в размерна 1 млн. броя обикновени акции с номинална стойност от 10 лв. всяка, минимална емисионна стойност от 45 лв. всяка и максимална емисионна стойност от 58.50 лв.

Емисията е издадена в резултат на увеличаване капитала на дружеството от 50 млн. лв. на 60 млн. лв. Предложените 1 млн. акции, с номинал от 10 лв., представляват 16.67% от капитала на банката.

Корпоративна търговска банка АД е универсална банка, която предлага широка гама банкови продукти и услуги, като основните са в направления корпоративно и потребителско кредитиране, приемане на депозити, международно банкиране, инвестиционно банкиране, брокерски и консултантски услуги, интернет банкиране, кредитни и дебитни карти.

Основни акционери на банката са Бромак ЕООД, притежаващ 69.34% от капитала и „Технологичен център – институт по микроелектроника” АД с 29.06 на сто. И в двете дружества директно и със свързани лица председателят на Надзорния съвет на банката Цветан Василев е собственик.

През изминалата година сумата на активите е увеличена с 92 % до 1.006 млрд. лв. Ръстът на привлечените средства от фирми и граждани е почти удвоен в размер на 95.1 % до 884.21 млн. лв.

Увеличението на капитала ще позволи на мениджмънта да постигне високите цели, набелязани в плана за развитие на Корпоративна търговска банка АД за периода 2007-2009 г.