Предлагат до 15 млн. акции от ПИБ за търговия на Българска фондова борса

886
Предлагат до 15 млн. акции от ПИБ за търговия на Българска фондова борса

Общо до 15 млн. акции от капитала на Първа инвестиционна банка ще бъдат предложени за търговия на Българска фондова борса, съобщиха от банката. В резултат на увеличението на капитала от 100 млн. лв. на 110 млн. лв. на инвеститорите ще се предложат 10 млн. новоиздадени акции, а до 5 млн. от старите акции ще се продадат от Първа финансова брокерска къща, притежаваща около 14% от капитала на банката.

Вчера (4 април) проспектът за първоначалното публично предлагане на акциите на финансовата институция беше внесен за одобрение от Комисията за финансов надзор.

ПФБК възнамерява да предложи за търговия част от своя дял, за да се осигурят по-голямото количество свободни за търговия акции на ПИБ на Българската фондова борса, съответно да се осигурят условия за по-голямата ликвидност на акциите на банката.

От друга страна, ръководейки се от преобладаващата практика на развитите капиталови пазари и очакванията на международните инвеститори, Първа инвестиционна банка планира определянето на т. нар. lock up период от шест месеца, в който досегашните акционери на банката няма да имат право да продават допълнителни количества от своите акции, а банката до 1 година няма да има право да издава нови акции.

Така ще се осигури стабилност на инвестицията на потенциалните миноритарни акционери в ПИБ, които ще придобият акции в първоначалното публично предлагане.

Увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка ще бъде реализирано с цел обезпечаване растежа на финансовата институция. Набраните средства ще се използват за растеж и увеличаване на пазарния дял на банката, нарастване на кредитния портфейл, увеличаване на кредитните и дебитните карти и на клоновата мрежа, на броя банкомати и ПОС терминали и предлагането на конкурентни финансови продукти на корпоративни клиенти, малки и средни предприятия и физически лица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg