Предлагат до 34.16 млн. акции от Зърнени храни България през декември

1336
Предлагат до 34.16 млн. акции от Зърнени храни България през декември

До 25.6 млн. акции, или до 15% от капитала на Зърнени храни България ще бъдат предложени през декември на инвеститорите, стана ясно на проведената днес пресконференция.

При свръх интерес към емисията допълнително могат да бъдат разпределени още 8.54 млн. акции, или до 5% от капитала на дружеството (вкл. за стабилизиране с до 3% (5 123 568 броя).

Също така предлагането включва и частно пласиране на акции извън България на международни институционални и професионални инвеститори.

Методът на публичното предлагане ще е букбилдинг, като началната дата за подаване на поръчки е 10 декември, а крайната 14-и същия месец.

Посредник по предлагането е Централна кооперативна банка, като ценовият диапазон на публичното предлагане ще бъде обявен на 5 декември (сряда).

От компанията допълниха, че са отворени за обратна връзка от страна на инвестиционните посредници и фондове при определяне на ценовите граници.

На 15 декември от ЦКБ ще оповестят постигнатата цена, а емисията ще бъде регистрирана за търговия вероятно на 17 декември. Последният ден за плащане се очаква да бъде на или около 19 декември.

Налице са и локъп споразумения за период от 180 дни след датата на разпределение
и 30 дни стабилизационен период.

Основният капитал на дружеството е 170.79 млн. лв., като водещ акционер с 53.96% е Химимпорт АД ().

Продажбите за настоящата 2007 г. се очакват да възлязат на 124.5 млн. лв., а нетната печалба на 12.97 млн. лв. За 2008 г. прогнозата е за ръст но постъпленията до 285.7 млн. лв., а на положителния финансов резултат до 21.75 млн. лв.

До 2012 г. компанията си е поставила за цел 10% пазарен дял при зърнените култури, 33% при маслодойните семена, 66% при биодизела и 33% за рафинираните масла.

За 2012 г. прогнозните финансови резултати включват продажби от 756.8 млн. лв. и нетна печалба в размер на 69.85 млн. лв.

В Зърнени храни България АД влизат Слънчеви лъчи България АД, Зърнени храни трейд АД-София, Химимпорт Агрохимикали ЕООД-София, Зърнени храни–Вълчи дол АД-София, Бек Интернешънъл АД-София, Зора АД-Русе, Прима Агрохим ЕООД-Добрич, и Зърнени храни Балчик ЕАД-София.

Материалът е актуализиран към 17 часа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg