Във връзка с предстоящото тази седмица (18 януари) Общо събрание на акционерите и откритото по случая от страна на КФН административно производство, Съветът на директорите на „Албена" АД подготви две конкретни предложения, съобщиха от компанията.

Първото предложение е свързано с цената на продавания пакет акции на „Албена инвест холдинг" АД, която се конкретизира, като се приема максималната стойност на оценката - 26.7 млн. лв. или цена на една акция от 10.15 лв.

Второто предложение е, че цената за придобиване на 100% от капитала на „Интерскай" се редуцира до 22.6 млн. лв. Изготвената от лицензирания оценител оценка е на стойност 26.5 млн. лв., т. е. намалението на цената по сделката е с близо 4 млн. лв.

„Направихме тези две предложения изцяло в интерес на миноритарните акционери. По този начин те получават сериозен финансов стимул от 12 млн. лв.", коментира Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена" АД.

Предложената за придобиване фирма „Интерскай" притежава летище „Лесново" и има свидетелство за авиационен оператор. За 2008 г. летище Лесново има близо 8000 кацания, което е сериозен ръст спрямо предишни периоди. Компанията ще разшири предлаганите авиационни услуги и чрез специализирани и чартърни полети. Също така в момента тече процедура по преобразуването на „Интерскай" в публично дружество и качването му за търговия на БФБ - София.

„По същество Лесново е второто гражданско летище на София след международното. Чрез това придобиване ще затворим напълно кръга на услуги за стопанския туризъм - авиопревозвач - туроператор - хотелиер", допълва Станев.

Към момента курортният комплекс управлява летище „Приморско" и летище „Балчик", които са сертифицирани от ГД „Държавна въздухоплавателна инспекция" към Министерство на транспорта като летателни площадки за самолети с максимално тегло 5 700 кг или 19 пътникоместа.