До края на седмицата се очаква да бъдат готови предложенията за членове на Комисията за финансов надзор (КФН). Стоян Мавродиев, председател на комисията, каза, че все още е рано да се коментират имена, тъй като в момента тече селекция на хора, които да бъдат предложени пред Народното събрание, а депутатите ще вземат решение, гласувайки, със съответното обсъждане и дебат. Ценните качества са всъщност валидни за всички постове, независимо дали са в държавната администрация, в регулаторните органи, в частния бизнес - това са професионализъм на първо място, доказана психическа издръжливост и съответните морални и етични качества, посочи той.

Според Мавродиев, досега Комисията за финансов надзор не е изпълнявала в пълен обем функциите, които са дадени по закон и съответно в много случаи надзорът не е бил адекватен на условията и на мерките, които е необходимо да бъдат взети.

Регулаторът може да бъде много по-активен както при генериране на различни политики, законодателни промени в сферите, които регулира, така в същото време и по отношение на проверки в поднадзорните лица, на изискване в спазване на регулациите и съответно - на прилагане на санкциите, ако това е необходимо.

Броят на членовете беше по-голям от необходимия. За мен високо качество на работата може да бъде постигнато с по-малък брой хора, които имат съответната висока квалификация, работоспособност и амбиция да свършат определени задачи в полза на държавата. Необходимо е със сигурност да повишим ефективността, каза той.

В кратко време след като комисията започне да действа в новия си пълен състав, ще бъдат обявени конкретни предложения и мерки за подобряване на работата. Това ще стане след съответния анализ за силните и слаби страни на надзора.

Никога не е имало съмнения по отношение на важността на Комисията за финансов надзор (КФН), акцентира Мавродиев.Финансовият регулатор е един от важните органи във всяка една модерна държава както в Европейския съюз, така и в САЩ и в други развити държави.

Регулаторът безспорно е изключително важен орган, който е задължително да съществува, подчерта той.

Със създаването на новия екип, преструктуриране на комисията и подобряване на качеството на работа трябва да бъдат опровергани съмненията, които ГЕРБ имаше, че комисията не извършва ефективен и адекватен надзор.

Нашата роля в момента е да покажем точно обратното - нов стил на мениджмънт на комисията и много по-високо качество на работа в полза на държавния интерес и в полза на потребителите, каза Стоян Мавродиев.

Ще бъде направена пълна проверка по отношение на качеството на работа в комисията досега и съответно на доброто прилагане на закона и на добрите практики.

Проверката и анализа на дейността са първото задължение на един ръководител, когато той поема отговорността да оглавява и да управлява една институция, така че това е нещо, което е необходимо и задължително условие за всеки председател или ръководител на една институция. По отношение на това дали има нередности, ще коментираме след като тя бъде извършена, каза той.

Източник: Фокус