Предложенията за членове на КФН ясни до края на седмицата

1199
Предложенията за членове на КФН ясни до края на седмицата

До края на седмицата се очаква да бъдат готови предложенията за членове на Комисията за финансов надзор (КФН). Стоян Мавродиев, председател на комисията, каза, че все още е рано да се коментират имена, тъй като в момента тече селекция на хора, които да бъдат предложени пред Народното събрание, а депутатите ще вземат решение, гласувайки, със съответното обсъждане и дебат. Ценните качества са всъщност валидни за всички постове, независимо дали са в държавната администрация, в регулаторните органи, в частния бизнес - това са професионализъм на първо място, доказана психическа издръжливост и съответните морални и етични качества, посочи той.

Според Мавродиев, досега Комисията за финансов надзор не е изпълнявала в пълен обем функциите, които са дадени по закон и съответно в много случаи надзорът не е бил адекватен на условията и на мерките, които е необходимо да бъдат взети.

Регулаторът може да бъде много по-активен както при генериране на различни политики, законодателни промени в сферите, които регулира, така в същото време и по отношение на проверки в поднадзорните лица, на изискване в спазване на регулациите и съответно - на прилагане на санкциите, ако това е необходимо.

Броят на членовете беше по-голям от необходимия. За мен високо качество на работата може да бъде постигнато с по-малък брой хора, които имат съответната висока квалификация, работоспособност и амбиция да свършат определени задачи в полза на държавата. Необходимо е със сигурност да повишим ефективността, каза той.

В кратко време след като комисията започне да действа в новия си пълен състав, ще бъдат обявени конкретни предложения и мерки за подобряване на работата. Това ще стане след съответния анализ за силните и слаби страни на надзора.

Никога не е имало съмнения по отношение на важността на Комисията за финансов надзор (КФН), акцентира Мавродиев.Финансовият регулатор е един от важните органи във всяка една модерна държава както в Европейския съюз, така и в САЩ и в други развити държави.

Регулаторът безспорно е изключително важен орган, който е задължително да съществува, подчерта той.

Със създаването на новия екип, преструктуриране на комисията и подобряване на качеството на работа трябва да бъдат опровергани съмненията, които ГЕРБ имаше, че комисията не извършва ефективен и адекватен надзор.

Нашата роля в момента е да покажем точно обратното - нов стил на мениджмънт на комисията и много по-високо качество на работа в полза на държавния интерес и в полза на потребителите, каза Стоян Мавродиев.

Ще бъде направена пълна проверка по отношение на качеството на работа в комисията досега и съответно на доброто прилагане на закона и на добрите практики.

Проверката и анализа на дейността са първото задължение на един ръководител, когато той поема отговорността да оглавява и да управлява една институция, така че това е нещо, което е необходимо и задължително условие за всеки председател или ръководител на една институция. По отношение на това дали има нередности, ще коментираме след като тя бъде извършена, каза той.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg