Близо 17% от капитала на Соларпро холдинг, или 7.84 млн. акции, бяха прехвърлени по-рано днес на извънрегулирания пазар на БФБ-София. Трансакцията е при 0.25 лв. за лот, което е с 57% под цената на затваряне по позицията на регулиран пазар днес.

Според данни на Соларпро за акционерите, чието участие в капитала на холдинга надхвърля 5% (актуални към 7 септември), основен акционер се явява Алфа Финанс Холдинг (58.95%), Солар Венчърс ЕООД притежава 11.59%, а Mauve Clover Ltd. - 8.87%. Две физически лица имат по 6.5% дял в компанията.

Да припомним, че Алфа Финанс Холдинг се възползва от правото да замени акции от капитала на Каолин срещу книжа на Соларпро холдинг. В резултат на тази замяна компанията придоби и посоченият дял.

Преди това Mauve Clover Ltd, вторият по големина акционер в Каолин, също се възползва от възможността да замени максимално позволената квота акции на Каолин АД за такива на Соларпро холдинг и вече притежава над 5% от капитала на дружеството.

Всеки акционер на Каолин имаше право да замени не повече 1/16 от притежаваните от него акции в капитала на дружеството за акции на Соларпро холдинг АД, като една акция на добивната компания се заменяше за 26 акции на Соларпро холдинг. Срокът за подаване на заявленията за замяната изтече на 31 август 2010 г.

Сн. Официален сайт на Соларпро холдинг