Подготвен е нов договор между румънската компания "Поликолор" и свързаното русенско дружество "Оргахим"АД, според който цялото производство на бои и лакове в Румъния се прехвърля в завода в Русе. Съобщението е от управата на "Оргахим" по повод на извънредното Общо събрание на 23 февруари на акционерите на "Оргахим", което трябва да одобри новия договор с "Поликолор".

От бояджийската продукция на румънското предприятие ще остане единствено производството на автомобилни бои под марката "Клар", както и на индустриални покрития. Прогнозите в "Оргахим" са, че в резултат на новия договор ще има ръст на експорта с над 15 млн. евро годишно.

Според договора "Поликолор" ще има достъп в "Оргахим" за одит, преглед и наблюдение, както и за привеждане в действие на нови технологии и стандарти за качество в производството. Русенското дружество трябва да обучи персонала си според изискванията на "Поликолор".

"Оргахим" АД - Русе беше приватизирано през 1998 г., като 51 на сто от акциите бяха закупени от Whitebeam Holdings Ltd., Малта. В момента Whitebeam Holdings Ltd. притежава около 64 на сто от акциите на "Оргахим" АД. Мажоритарен собственик на Whitebeam Holdings Ltd., Малта е румънското дружество "Поликолор".

Източник: БТА