През първите 6 месеца на тази година на територията на Металургичния комбинат "Кремиковци" е имало 18 трудови злополуки с един смъртен случай. За миналата година техният брой е бил 40, без смъртен случай, а за 2005 г. злополуките са били 41 с 3 смъртни случая. Това съобщи на пресконференция Спас Христов, от ръководството на комбината, цитиран от БТА.

Броят на злополуките на "Кремиковци" е сравним с този в европейския металургичен отрасъл.

Почти всички злополуки, според ръководството на комбината, са свързани с неизпълнение на технологичните инструкции. Друг проблем е свързан със занижения превантивен контрол от страна на низовите ръководители. В тази връзка предстои промяна в длъжностната им характеристика, обясниха от ръководството на дружеството.

Вече са въведени глоби между 10 и 50 на сто от основната месечна заплата за работници, които са претърпели злополука, но са нарушили нормативни документи. Размерът на глобата е според нарушението. Досега са наложени около десетина санкции.

За подобряването на условията на труд и за изпълнението на предписанията на Главна инспекция на труда "Кремиковци" е подготвило програма с краткосрочни и дългосрочни мерки, сроковете предстоят да бъдат съгласувани с инспекцията.

Подобряването на условията на труд е свързано преди всичко с модернизацията на технологичното оборудване, като за тази и следващата година са предвидени 180 милиона лева инвестиции на комбината. Извън тези пари годишно комбинатът е планирал по 15 милиона лева за социалната си програма.

Средната работна заплата в дружеството е 930 лв. Един работник струва на "Кремиковци" обаче 1330 лв., като в разликата влизат парите за социални придобивки.

Ръководството на "Кремиковци" припомни, че комбинатът изпълнява програма за жизнеспособност на дружеството до края на 2008 г., която е одобрена от МС и от ЕК. В нея са предвидени задължителни инвестиции в екология и модернизация на дружеството, съобразени с евронормите. При неизпълнението й "Кремиковци ще трябва да върне държавната помощ от 180 милиона, а комбинатът ще бъде закрит.

България е договорила с ЕС преходен период до края на 2011 г. за привеждане на инсталациите в производството на чугун и стомана с европейските изисквания, припомниха от ръководството на комбината.