Общите събрания на ХД Пътища, Мостстрой и Каолин ще са сред най-интересните събития за инвеститорите през настоящата седмица.

Още днес (2 юли) ще се състоят събранията на двете строителни компании, докато акционерите на Каолин и Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ ще заседават в петък (6 юли).

Акционерите на ХД Пътища ще гласуват за промяна на наименованието на фирмата на Холдинг Пътища АД, както и за покриване на загубата от миналата година.

ОСА също ще обсъди решение за сключване на сделки между ХД Пътища АД-София и всяко едно от неговите дъщерни дружества на стойност до 30 000 000 евро, извършвани при осъществяване на обичайната търговска дейност на дружеството, включително при сключване на договори за банкови кредити и предоставяне на обезпечения.

Общото събрание на Мостстрой ще вземе решение за покриване на загубата от 2006 г. със средства от фонд Допълнителни резерви, както и за промени в устава на дружеството.

Акционерите на ФЕЕИ АДСИЦ ще гласуват за разпределението на брутен дивидент от 0.18 лв. на акция за 2006 г., докато печалбата на Каолин за изминалата година ще остане неразпределена.

Днес на Българска фондова борса ще се състои аукцион за продажбата на 150 хил. права от първоначалното увеличение на капитала на Недвижими имоти София АДСИЦ-София.

Присвоеният борсов код за участие в аукциона е R1NIS, като заявки за него инвеститорите ще могат да подават чрез инвестиционните си посредници.

От същия ден до 13-и юли на борсата ще се осъществява и вторичната търговия с правата на дружеството, където присвоеният борсов код ще е R2NIS.

Всяко придобито право от фонда ще даде възможност на инвеститорите да запишат по една от новите акции на дружеството с номинална и емисионна стойност 1.00 лв. Крайната дата за записване на акциите от увеличението на капитала е 8 август 2007 г.

Утре (3 юли) е крайната дата за търговия с правата на И Ар Джи Капитал - 3 АДСИЦ, даващи възможност за участие в първоначалното увеличение на капитала на фонда. От началото на търговията по позицията са сключени 7 сделки за общо 104 366 права на обща стойност 332 хил. лв. Правата се търгуват под борсов код R2ERGC3.