През настоящата седмица в центъра на инвеститорското внимание ще са общите събрания на акционерите на Монбат, Топливо и Енергоремонт Холдинг.

Днес (28 май) акционерите на Монбат АД-София ще гласуват предложение печалбата, реализирана от дружеството за 2006 г., да бъде отнесена във фонд "Резервен" и да не бъде разпределян дивидент на акционерите.

Утре (29 май) общото събрание на акционерите на Топливо ще вземе решение за овластяване на съвета на директорите и изпълнителните директори на дружеството да сключат с "Газ България” ЕООД, "Топливо Сърбия” - гр. Белград и "Топливо Beijing” – Китай - заинтересовани лица по смисъла на чл.114 ал.5 от ЗППЦК, договори от 1 до 3 години за покупка на газ пропан-бутан, както и въглища и строителни материали на обща стойност на всички договори до 50 млн. лв. и до 36 млн. щатски долара, в резултат на което възникват вземания на дружеството.

Също във вторник е последната дата за сключване на сделки, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в предстоящото общо събрание на Фазерлес АД.

Акционерите на компанията ще гласуват по време на събранието от 14 юни за разпределението на брутен дивидент от 0.65 лв./акция.

През седмицата продължава и търговията с правата на Еврохолд България и Хидравлични елементи и системи, даващи възможност за участие в предстоящото увеличение на капитала на двете компании.

Правата на холдинговото дружество се търгуват до днес, а тези на ямболския производител на хидравлични елементи до 5 юни.

На 30 май (сряда) на БФБ-София ще се проведе аукцион за продажбата на 150 хил. права от първоначалното увеличение на капитала на Ейч Би Джи фонд за инвестиционни имоти АДСИЦ.

Вторичната търговия с правата ще стартира същия ден и ще продължи до 12 юни (вторник). Присвоеният борсов код на правата ще е R2HBGF.

Ейч Би Джи фонд за инвестиционни имоти АДСИЦ планира да увеличи капитала си с минимално изискуемите 30%, до 650 хил. лв.

В сряда е и последната дата за сключване на сделки в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в предстоящите общи събрания на Стара планина Холд и Спарки Елтос.

Акционерите на Спарки Елтос ще гласуват предложение за увеличение на капитала от 2 млн. лв. на 14 млн. лв. чрез преобразуване на печалбата на дружеството за 2006 г. и резервите в капитал, докато тези на холдинговата компания ще вземат решение за разпределение на финансов резултат.

На 30 май ще се състои и общото събрание на акционерите на Енергоремонт Холдинг АД-София. По време на събранието ще се гласува предложение за увеличение капитала на дружеството от 349 340 до 3 842 740 лв. със средства на дружеството.

Увеличението ще се извърши чрез издаване на 3 493 400 нови акции с номинал един лев със средства от превишението на фонд „Общи (законови) резерви" над законово определения размер от 1/10 от капитала - 171 146.94 лв. и 3 322 253.06 лв. от фонд „Други резерви".

Новите акции ще се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала на дружеството, като срещу 1 стара акция ще се получат по 10 нови.

За изминалата седмица SOFIX нарасна с 1.77%, до 1320.02 пункта, докато BG40 отчете ръст от 1.30%, до 279.47 пункта.