Общите събрания на акционерите на Параходство Българско речно плаване АД-Русе, ЕМКА АД-Севлиево и Елхим Искра ще са в центъра на инвеститорското внимание през настоящата седмица.

Интерес ще предизвика и въвеждането за търговия на емисията акции на Каолин АД, както и резултатът от проведеното първично публично предлагане на Първа инвестиционна банка от края на изминалата седмица.

Днес акционерите на русенската компания ще вземат решения за увеличение на капитала от настоящите 1.158 млн. лв., на 28.959 млн. лв., чрез издаването на нови 27.8 млн. акции с номинална стойност 1.00 лв., за сметка на собствени средства на дружеството. По този начин всеки от акционерите на дружеството ще получи по 24 безплатни акции.

На 22 май (вторник) общото събрание на ЕМКА АД ще гласува предложение за увеличението на капитала на компанията от 1.792 млн. лв. на 5.376 млн. лв.

Увеличението ще се извърши със собствени средства чрез превръщане на резервите и част от неразпределената печалба за предходни години и 2006 г. в капитал, като новите акции, които се издават ще се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала до увеличаването му.

Днес (21 май) е последната дата за сключване на сделки с акциите на Оргахим и Неохим, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в предстоящите общи събрания на двете компании.

Акционерите на русенския производител на бои и лакове ще вземат решение за заделяне на печалбата от 2006 г., която е в размер на 8.095 млн. лв. за Фонд резервен, докато общото събрание на Неохим ще гласува за обратно изкупуване на акции при минимална цена - 30 лв. за една акция и максимална цена 40 лв.

Във вторник е последната дата за сключване на сделки с акциите на Петрол АД, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в предстоящото общото събрание на акционерите.

Акционерите на компанията ще гласуват за разпределение на 50% от печалбата за изминалата година, или 8.426 млн. лв. като дивидент.

Общото събрание на акционерите на Елхим Искра ще гласува във вторник за увеличение на капитала от 836 947 лв. на 12 554 205 лв., чрез издаване на на 11 717 258 бр. обикновени, безналични, поименни акции с право на глас.

По този начин всеки акционер ще има право да получи 14 нови акции, безплатно за всяка, притежавана от него.

На 23 май акционерите на Доверие Обединен Холдинг ще вземат решение за освобождаването на Олег Недялков, Илия Илиев и Андрей Георгиев, като членове на Надзорния съвет и заместването им с Радосвет Радев, Огнян Донев и Венцислав Стоев.

Акционерите на холдинговото дружество ще гласуват и предложение за разпределение на печалбата от 2006 г. и увеличаване на инвестиционни резерви. Проекторешението предвижда възникналата през 2006 г. неразпределена печалба от корекции в данъчната ставка на отсрочените данъци в размер 6355,66 лв. да покрие възникналата на същото основание загуба за минали отчетни периоди в размер 6894,05 лв.

Общото събрание ще предложи на акционерите печалбата на Доверие Обединен Холдинг за 2006 г. да не се разпределя, като със сумата 538,39 лв. се покрива оставащата загуба от корекция на данъчната ставка през 2006 г., а с останалата сума 86 818 лв. се увеличават инвестиционните резерви на дружеството.

За изминалата седмица BG40 нарасна с 10.33%, до 275.87 пункта, докато SOFIX отчете ръст от 3.29%, до 1297.08 пункта.