През настоящата седмица шест тютюневи дружества от структурата на Булгартабак-холдинг ще проведат своите общи събрания, на които основната точка в дневния ред е промяна на фирмата на дружеството.

Общи събрания ще свикват Дупница-БТ, Асеновград БТ, Гоце Делчев БТ, Пловдив-БТ, Слънце Стара Загора и Шумен-БТ, като предложението на основния акционер предвижда наименованията да се сменят на Дупница Табак, Асеновград Табак, Гоце Делчев Табак, Пловдив Табак, Слънце Стара Загора Табак и Шумен Табак.

Днес (10 април) е последната дата за сключване на сделки с акциите на Вамо АД-Варна, в резултат на които приобретателят ще има възможност за участие в предстоящото общо събрание на акционерите.

На самото събрание, което ще се проведе на 26 април, акционерите на дружеството ще гласуват за покриване на загуби натрупани до 2006 г.

Само преди седмица Дивал-59 ЕООД-София обяви, че възнамерява да отправи търгово предложение към останалите акционери на дружеството на цена от 36.00 лв. за ценна книга.

Във сряда (11 април) е последната дата за сключване на сделки с акциите на Биовет и Златни пясъци, в резултат на които приобретателят ще има възможност за участие в общите събрания на двете компании.

Акционерите на Биовет ще гласуват за овластяване на Управителния съвет и изпълнителните директори за авалиране запис на заповед, издаден от Хювефарма АД в полза на Ситибанк Н.А. - клон София, като обезпечение по договор за банков кредит между Хювефарма АД и Ситибанк Н.А. - клон София в размер на 4 млн. евро (7,823 млн. лв.).

От своя страна акционерите на Златни Пясъци ще гласуват за покупката на два имота за общо 2.98 млн. евро, като продавач ще е Златни АД, притежаващ 63.84% от капитала на туристическото дружество.

До 13 април (петък) на БФБ-София ще се търгуват правата на Пълдин Лайън Груп АДСИЦ, даващи възможност за участие в първоначалното увеличение на капитала на фонда.

От началото на търговията по позицията е сключена една сделка на цена от 2.33 лв. за общо 13 хил. права, представляващи 8.67% от общия брой на издадените права. Присвоеният борсов код на правата е
R2PLG.

Също в петък ще се проведе общото събрание на акционерите на Медийни Системи, на което ще се гласува за разпределението на дивидент от 19,67 стотинки на акция.

За изминалата седмица BG40 нарасна с 2.44%, до 257.54 пункта, докато SOFIX добави 1.68%, до ниво от 1299.65 пункта.