През седмицата: Всички погледи в IPO-то на Първа Инвестиционна Банка

869
През седмицата: Всички погледи в IPO-то на Първа Инвестиционна Банка

До 18 май (петък) инвеститорите ще имат възможност да подават заявки за участие в предстоящото първично публично предлагане на Първа Инвестиционна Банка, което ще се проведе чрез букбилдинг.

За продажба се предлагат до 16.5 млн. акции, като 10 млн. акции от тях са от увеличението на капитала на банката от 100 млн. лв., на 110 млн. лв. Други 5 млн. акции ще бъдат предложени от водещия мениджър и акционер ПФБК, а допълнителни 1.5 млн. акции могат да бъдат предложени съгласно споразумения и допълнително разпределения.

В края на май акциите на банката ще бъдат регистрирани по сметките на инвеститорите в Централен депозитар, а около 12 май ще бъдат приети за търговия на Българска фондова борса. Само десет дни по-късно ще се сключи и първата сделка с книжата.

За първите три месеца на годината нетната печалба на банката е 10.123 млн. лв., спрямо 5.337 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано.

Днес (14 май) е последната дата за сключване на сделки, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание на акционерите на Енергоремонт Холдинг.

Самото събрание ще се проведе на 30 май 2007 г., а акционерите ще решават за увеличение капитала на дружеството от 349 340 до 3 842 740 лв. със средства на дружеството.

Увеличението ще се извърши чрез издаване на 3 493 400 нови акции с номинал един лев със средства от превишението на фонд „Общи (законови) резерви" над законово определения размер от 1/10 от капитала - 171 146.94 лв. и 3 322 253.06 лв. от фонд „Други резерви".

Новите акции ще се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала на дружеството, като срещу 1 стара акция ще се получат по 10 нови.

Във вторник е началната дата за търговия с правата на Еврохолд България. Увеличението ще стане чрез издаването на 50.003 млн. права, всяко от които ще даде възможност за записването на 0.25 от новите акции (4:1), при номинална стойност от един лев и емисионна цена от 3.35 лв. за брой.

Правата се търгуват до 28 май, а крайната дата за записване на акции от увеличението е 20 юни 2007 г. Дата на аукциона за неизползваните права е 5 юни 2007 г. Капиталът ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и платени най-малко 7.5 млн. нови акции.

В сряда (16 май) е последната дата за сключване на сделки, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в предстоящите общи събрания на Индустриален Капитал Холдинг и Индустриален Холдинг България.

Акционерите на Индустриален Капитал Холдинг ще вземат решение за увеличение на капитала на холдинговото дружество от 1.944 млн. лв., на 7.776 млн. лв. със собствени средства, като ще се използват печалбата от 2006 г. и неразпределената печалба от изминали години.

На общото събрание на Индустриален Холдинг България ще се гласува за увеличаване капитала на дружеството чрез превръщане на конвертируеми облигации в акции.

Увеличението на капитала се извършва чрез конвертиране на до 5 250 805 броя поименни безналични конвертируеми облигации в обикновени поименни безналични акции с право на глас. В момента капиталът на холдинга е 21 млн. лв.

Конвертирането на облигациите се извършва на деня на падежа на облигационния заем - 2 юли 2007 г.

В петък (18 май) ще се проведе общото събрание на Костенец-ХХИ, на което ще се гласува приемането на инвестиционен план за развитие на дружеството за 2007-2008 год., както и приемане на финансовите параметри, техническата рамка на доставка, определяне на доставчик и финанасираща институция за финансиране на проект за газова ко-генерация.

За изминалата седмица SOFIX отчете повишение от 0.96% до 1255.79 пункта, а BG40 нарасна с 1.95% до 250.05 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg