През трето тримесечие резултатите на Каолин се подобряват

1266
През трето тримесечие резултатите на Каолин се подобряват

Каолин АД отчита за деветмесечието на 2009 г. приходи от продажби в размер на 76.367 млн. лв. Така продажбите на дружеството запазват тренда за възстановяване, като приходите за трето тримесечие са 30.399 млн. лв., за второто са били 24.339 млн. лв., а за първото - 21.629 млн. лв. На годишна база спадът на продажбите е 16 % за деветмесечието.

Увеличените продажби през трето тримесечие са в резултат на подобряване на конюнктурата в няколко индустрии, като най-значително влияние оказва увеличението на износа за клиенти от керамичната индустрия. Добро представяне бележи реализацията на продуктите в строителния сектор.

Значителен ръст се отчита и при доставките на варовици за сероочистващи инсталации. Все още обаче няма сериозно възстановяване на продажбите за леярската и хартиената индустрия, които са едни от най-засегнатите от кризата в световен мащаб.

Нетният финансов резултат на дружеството за деветмесечието е печалба в размер на 6.339 млн. лв., спрямо 8.417 млн. лв. за същия период на 2008 г. Към 30 септември 2009 г. печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) в размер на 15.858 млн. лв. е с над 650 хил. лв. по-висока от размера на EBIDTA за същия период на 2008 г.

Нетният финансов резултат само за третото тримесечие е 2.646 млн. лв. в сравнение с 2.972 млн. лв. за същото тримесечие на 2008 г.

За този финансов резултат на дружеството влияние оказва сериозното ограничаване на разходите за оперативна дейност, в това число редуциране на персонала до 1 014 души спрямо 1 141 души в началото на тази година.

Пълната газификация на целия производствен район Каолиново също доведе до значително намаляване на енергийните разходи, съобщават от компанията.

Оптимизирането на логистичните разходи, чрез аутсорстване на част от дейностите по вътрешна логистика, както и дългосрочно договаряне на значителен дял от външната логистика също намери отражение в подобряване на структурата на разходите на "Каолин" АД към деветмесечието.

През изминалото тримесечие дружеството бе сертифицирано по международните стандарти ISO 14001:2004 за екологично производство и ISO 18001:2007 за безопасна работна среда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg