След като вчера в медиите се появиха публикации, че металургичният комбинат „Кремиковци“ вече е собственик на украинеца Константин Жеваго, от Министерство на икономиката и енергетиката дойде ново 20.

Пресцентърът съобщи, че в късния следобед вчера министър Петър Димитров е провел среща с представители на „Арселор Митал" и на инвестиционна банка „Мерил Линч“. „Мерил Линч" са ангажирани от мажоритарния собственик на „Кремиковци" АД в лицето на Прамод Митал като консултант за намирането на нов инвеститор в завода.

От „Арселор Митал" са представили предложението до мажоритарния собственик на „Кремиковци" АД за придобиване на предприятието. Те са декларирали намерението на компанията, след получаване на одобрение от страна на синдикатите и кредиторите, да предостави краткосрочен заем на комбината за обезпечаване на работен капитал и за заплати на служителите. Представителите на „Арселор Митал" са уверили, че предложената от тях формула изключва възможността „Кремиковци" да спре своята работа.

Министър Петър Димитров заяви, че държавата има ясни условия към бъдещия инвеститор в комбината за гарантиране плащанията към работниците, изпълнението на плана за жизнеспособност и екологичните мерки. Министърът препоръча представителите на „Мерил Линч" да проведат среща и със синдикатите, на която да потърсят тяхната подкрепа по отправеното предложение.

Междувременно, днешната преса уточнява, че Константин Жеваго няма намерение да купува "Кремиковци", а иска да вземе комбината само под наем. Офертата ще е поне за една година, пише „Стандарт“. През това време компанията се ангажира да инвестира в завода 90 млн. долара. С парите ще се осигури необходимият за работата на предприятието внос на суровини, ще се изплатят всички дългове, включително към държавните предприятия, и работниците ще получават редовно заплатите си.

При всички тези вариации по темата, няма да е изненада, ако се сбъдне и прогнозата на „Новинар“ от 10 май – комбинатът да затвори врати през октомври. Причината за това ще бъде липсата на пари в комбината, които да бъдат вложени за изпълнението на екологичната програма на завода. В началото на месеца Брюксел показа жълт картон на България заради неиздадени навреме комплексни разрешителни на няколко предприятия в страната, сред които и “Кремиковци”. Без този документ комбинатът не може да продължи да работи. Ако сега не се вземе решение за съдбата на завода, той трябва да затвори, коментираха разтревожени работници.

Над 1.2 млрд. лева са дълговете на комбината, изчисляват от „Стандарт“. Най-големите борчове са към държавните фирми НЕК, БДЖ и "Булгаргаз", на които заводът дължи над 100 млн. лв. Поне 80 млн. лева оборотни пари са нужни на завода всеки месец.