Окончателният проект на Наредба за допускането на ценни книжа до търговия на регулиран пазар бе приет вчера, съобщават от Комисията за финансов надзор.

С Наредбата се уреждат изискванията, на които трябва да отговарят ценните книжа, за да бъдат допуснати до търговия на официален пазар, организиран от регулирания пазар, както и редът и начинът за допускането им. С нея се въвеждат изцяло изискванията на Директива 2001/34/ЕО относно допускането на ценни книжа до търговия на официален регулиран пазар и информацията, която се публикува за тези ценни книжа.

С наредбата се определят конкретни условия за допускането на акции и облигации до търговия на официален пазар - определена пазарна капитализация, наличието на най-малко три приети и публикувани годишни финансови отчети, допускане до търговия на
цялата емисия ценни книжа от съответния клас, определено ниво на разпространение на ценните книжа сред публиката и др.

В наредбата е предвидена възможност в определени случаи регулираният пазар да допуска ценните книжа до търговия на организирания от него официален пазар и без да са налице някои от посочените в наредбата изисквания - при условие, че това не застрашава интересите на инвеститорите и няма да попречи на нормалното функциониране на пазара.

Регулираният пазар може да постави и специфични изисквания за допускане на ценните книжа до търговия на официален пазар, когато това се налага, за да бъдат осигурени интересите на инвеститорите.

Наредбата урежда и редът и начинът за допускането до търговия на официален пазар, като предвижда компетентният орган на регулирания пазар да извършва преценката за допускането на ценните книжа, а неговото решение да се обжалва пред арбитражния съд при регулирания пазар.