Приеха Наредба за допускането на ценни книжа до търговия на регулиран пазар

869
Приеха Наредба за допускането на ценни книжа до търговия на регулиран пазар

Окончателният проект на Наредба за допускането на ценни книжа до търговия на регулиран пазар бе приет вчера, съобщават от Комисията за финансов надзор.

С Наредбата се уреждат изискванията, на които трябва да отговарят ценните книжа, за да бъдат допуснати до търговия на официален пазар, организиран от регулирания пазар, както и редът и начинът за допускането им. С нея се въвеждат изцяло изискванията на Директива 2001/34/ЕО относно допускането на ценни книжа до търговия на официален регулиран пазар и информацията, която се публикува за тези ценни книжа.

С наредбата се определят конкретни условия за допускането на акции и облигации до търговия на официален пазар - определена пазарна капитализация, наличието на най-малко три приети и публикувани годишни финансови отчети, допускане до търговия на
цялата емисия ценни книжа от съответния клас, определено ниво на разпространение на ценните книжа сред публиката и др.

В наредбата е предвидена възможност в определени случаи регулираният пазар да допуска ценните книжа до търговия на организирания от него официален пазар и без да са налице някои от посочените в наредбата изисквания - при условие, че това не застрашава интересите на инвеститорите и няма да попречи на нормалното функциониране на пазара.

Регулираният пазар може да постави и специфични изисквания за допускане на ценните книжа до търговия на официален пазар, когато това се налага, за да бъдат осигурени интересите на инвеститорите.

Наредбата урежда и редът и начинът за допускането до търговия на официален пазар, като предвижда компетентният орган на регулирания пазар да извършва преценката за допускането на ценните книжа, а неговото решение да се обжалва пред арбитражния съд при регулирания пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg