Комисията за финансов надзор прие на днешното си заседание окончателните промени на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 23 за условията и реда за оценка на клиентските активи, съобщиха от надзорния орган. Според подзаконовия нормативен акт се правят изменения в три насоки.

Първото направление е към разширяване на обхвата на наредбата. Според условията и реда, уредени в регламента, се оценяват както ценни книжа, които са били предмет на публично предлагане или които са били приети за търговия на регулиран пазар, така и всякакви други активи, държани, администрирани или управлявани от ИП за сметка на клиенти.

На второ място се предвижда оценката на акции, облигации и други финансови инструменти, допуснати до търговия на регулиран пазар, да се извършва по цена на затваряне на регулирания пазар за последния ден от месеца, за който се изготвя оценката.

Вторият случай е по цена на затваряне към деня, в който е постановено решението по чл. 77б, ал. 1 ЗППЦК на окръжния съд за откриване на производство по несъстоятелност, съответно на компетентния орган за отнемане на лиценз за извършване на дейност от инвестиционния посредник.

На трето място се установява изискване ИП да приемат правила за извършване на оценка на финансови инструменти, включително на различни от акции и облигации, в случаите когато за съответния финансов инструмент в наредбата не са предвидени специални правила.

Посочените правила следва да съдържат избран общоприет метод за оценка, по който да бъдат оценявани съответните финансови инструменти, както и обосновка за избора на конкретния метод за оценка.

Предстои обнародването на наредбата в Държавен вестник.