Приходите на Globul за тримесечието възлизат на 213.4 млн. лв.

779
Приходите на Globul за тримесечието възлизат на 213.4 млн. лв.

Приходите на Globul за второто тримесечие на 2008 г. достигнаха 213.4 млн. лв., или с 9.2% повече от същия период на миналата година, съобщи мобилният оператор.

Печалбата преди лихви и данъци на компанията за периода април-юни 2008 г. възлиза на 42.2 млн. лв., в сравнение с 35.6 млн. лв. за същия период на 2007 г., което е увеличение от 18.6%.

Приходите от основните услуги на Globul (гласови услуги, кратки текстови съобщения, пренос на данни и месечни такси) са се увеличили с 11.3%, най-вече поради увеличението от 17.5% на потреблението от страна на абонатите на договор и 95%-ното увеличение в потреблението на услугите за пренос на данни (вкл. SMS, MMS, карти за данни, приходи от WAP, i-mode® и други услуги с добавена стойност).

През второто тримесечие на годината клиентите на абонаментните програми на GLOBUL са се увеличили с над 112 хил. и към края на юни наброяват 1.9 млн., което е около 48% от цялата клиентска база на компанията. Потребителите на предплатени услуги са намалели с 45 хил., а общият брой на клиентите на компанията се е увеличил с над 67 хил. и към 30 юни 2008 г. възлиза на 3.95 млн.

През първите шест месеца на 2008 г. клиентите на Globul са разговаряли средно по 106 минути на месец, или с около 20% повече, отколкото през същия период на предишната година. Увеличението е в резултат най-вече от ръста на средномесечното потребление на клиентите на предплатените услуги, което се дължи на успешните търговски предложения и промоции на оператора.

Средният приход на потребител за първата половина от 2008 г. е намалял с около 5%, до 18 лв., поради понижението на цените за разговори за абонаментните програми на Globul и увеличаването на дела на абонатите на договор.

Въпреки динамичната и сложна макроикономическа, регулаторна и конкурентна среда, приходите на COSMOTE Group за второто тримесечие на 2008 г. отбелязаха ръст на годишна база от 7.6% и достигнаха 794.2 млн. евро, а печалбата преди лихви и данъци на групата за периода е 182 млн. евро, или с 13% повече от същия период на предишната година.

Общият брой на абонатите на COSMOTE Group в страните, в които оперират компаниите от групата – Гърция, България, Македония, Румъния и Албания, се е увеличил с над 942 хил. и към края на юни достига почти 17.5 млн.

Снимка: Profit.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg