На 1 септември официално приключи замяната на акции на Каолин АД за такива на Соларпро холдинг АД, информираха от Каолин.

През целия период на замяната са заменени 1.33 млн. акции на Каолин АД, представляващи 5.32% от капитала на добивната компания. Максималният възможния размер на замяната възлизаше съгласно обявените условия на 1.56 млн. акции на Каолин АД, т.е. 85.12% от акционерите на „Каолин" АД са заменили своите акции за акции на Соларпро Холдинг АД.

Срещу тях са дадени 34.58 млн. акции на Соларпро холдинг АД или 73.95% от капитала на компанията. Дъщерното дружество на Каолин АД - Солар венчърс продължава да притежава 5.42 млн. акции на Соларпро холдинг АД, което представлява 11.59% от капитала на дружеството.

Припомняме, че Соларпро холдинг АД бе отделена като вертикална интегрирана холдингова структура в края на 2009 г. Това бе извършено в следствие на преструктуриране на бизнеса на Каолин АД, свързан с производството на компоненти, изграждането и оперирането на соларни електроцентрали и други възобновяеми енергоизточници (ВЕИ).

Предстои в скоро време ръководството на Каолин АД, в качеството си на орган, упражняващ правата като едноличен собственик на Солар Венчърс ЕООД, да вземе решение относно останалия незаменен пакет акции на Соларпро Холдинг АД, както и по отношение на получените акции от Каолин АД в резултат на замяната, за което инвеститорите и всички заинтересовани лица ще бъдат своевременно информирани.

Акциите на Каолин поевтиняват на БФБ днес с 0.63%, до 4.42 лв. за лот, при общо изтъргувани 500 книжа.