С представяне на последните три изследователски проекта приключи стажантската програма на Карол „Обучение в практиката". Вчера, 29 юли, своите разработки презентираха Мария Христова от СУ „Св. Климент Охридски", Станислав Стратиев от Стопанска акдемия „Димитър Ценов" и Атанас Кюркчиев от УНСС.

Представяните теми бяха разнообразни, като не всички от тях бяха свързани пряко с управлението на финансови активи. Мария Христова имаше да разработи трудната тема за „Възможностите за финансиране на проекти за енергийна ефективност в България", под ръководството на Васил Василев, инвестиционен мениджър в Карол финанс. Още представяйки структурата на бенефициентите, донорите на средства (европейските структурни фондове) и администриращите ги органи (държавни министерства и ведомства), на слушателите й стана ясна трудността на задачата на Мария, както и причината България да е най-енергоемката държава в ЕС, а отпусканите средства за енергийна ефективност за страната ни да са усвоени едва на 2%.

Студентката на СУ маркира някои от основните проблеми в сферата - липса на систематизирана информация за възможностите за финансиране на проекти за енергийна ефективност както за държавните и общински институции, така и за частните предприятия и домакинствата; липса на координация между държавните структури, които администрират финансирането на тези проекти и неуредена нормативна база, която вместо да поощрява собствениците на енергоефективни сгради, ги „наказва" с по-високи данъци.

Към управлението на финансови активи ни върна Станислав Стратиев, който беше разработил „Анализ на предлаганите от асет мениджърите продукти върху пазарите от Централна и Източна Европа", под ръководството на Даниел Ганев, портфолио мениджър на Адванс Инвест. Станислав беше направил задълбочен анализ на продуктите в района, от който се откроиха две зависимости: първо - пасивният мениджмънт (предлагането на ETF's) побеждава активния мениджмънт (предлането на взаимни фондове) към момента и второ - големите институционални инвеститори предпочитат ETF индустрията, въпреки нейния съществен минус - липсата на гъвкавост.

От анализа на Станислав стана ясно, че предпочитаните страни за инвестиции за асет мениджърите от Източна и Централна Европа са Русия, Полша, Турция и Унгария. Студентът на Стопанската академия „Димитър Ценов" не приключи своя анализ до тук, а даде и препоръка на портфейлните мениджъри на Карол Капитал Мениджмънт, как да привлекат повече клиенти за продуктите си във време на криза. „Прозрачност е ключовата дума за успеха на взаимните фондове", каза Станислав.

Според него е необходима реформа в политиката по таксуване, чрез въвеждане на Hight Water Mark и такси за доходност на дългосрочна база. Гъвкавостта също би била от полза според Станислав Стратиев, защото големите клиенти на искат да им бъдат предлагани готови продукти, а решения за техните нужди.

След него дойде ред на темата на Атанас Кюркчиев от УНСС - „Формиране и развитие на пазарите на финансови деривати - опитът на Централна и Източна Европа". Менторът на Атанас беше Камелия Лазарова, финансов анализатор от ИП Карол. Тази тема беше чакана с нетърпение от представителите на всички направления на финансова група Карол, тъй като засяга един от проектите на компанията, за които тя работи усилено от една година, а именно въвеждането на реални къси продажби на БФБ и създаването на клирингова къща в страната ни.

Атанас проследи практиките на страните от Централна и Източна Европа за работа с къси продажби, както и тенденциите при клиринга и сетълмента. Заключението му беше, че въвеждането на финансови деривати на българския пазар би повишило ликвидността и по този начин би решило един от основните проблеми на БФБ, за да стане това обаче е необходимо да има реално действащи къси продажби и да бъде създадена клирингова система, чрез промяна на нормативната база.

Днес, 30 юли, стажантите ще получат от Станимир Каролев своите удостоверения за успешно преминатия курс на обучение след лекцията му за лидерството в бизнеса.