Пристанище Варна обработи с 10% повече товари до август

1081
Пристанище Варна обработи с 10% повече товари до август

За осемте месеца от началото на годината през кейовете на варненското пристанище са преминали общо 5.5 млн. тона товари, което е с 10% повече спрямо същия период на миналата година, информираха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Само през август в Пристанище Варна са обработени 1.014 млн. тона товари. Основен дял в това количество заемат зърнените храни и товарите на девненските химически заводи. На 31 август през пристанище Варна-изток, са преминали 3 000 товарни автомобили и са натоварени 30 000 тона зърно (пшеница, царевица, рапица и ечемик). Статистиката отчита ръст от 8% и при другия структуроопределящ товар за пристанище Варна - контейнерите. До момента са претоварени 82 000 TEU (броя), се казва в съобщението.

Във връзка със старта на зърнената кампания и осигуряването на повече складове от юни започна обработката на зърно и в пристанище Варна-Запад. За целта е реиновирана 6-та магазия и реконструирана настилката на 15-то кейово място. Това е първият етап от модернизирането на складовото стопанство като се предвижда през следващата година да бъде ремонтиран и обновен още един склад, сочат от МТИТС

В ход е изграждането на компютърната система за електронна обработка на всички стоки, които не са в контейнери. С това пристанище Варна ще има напълно завършена система за електронна обработка на документацията и дистанционно следене на всички видове товари. Очаква се системата да бъде напълно завършена през март догодина.

В рамките на инвестиционната си политика Пристанище Варна ЕАД изпълнява програма за обновяване на машинния си парк.

Държавното дружество предвижда да подобри финансово-експлоатационните си резултати през 2011 година и очаква да приключи годината с над 8 млн. тона обработени товари.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg