Приватизират "Булгартабак" догодина

746
Приватизират

Няма да има приватизация на "Булгартабак" до края на годината, заяви днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той каза, че са подготвени условията за конкурса за избор на консултант по приватизацията на холдинга. Въпрос на дни е конкурсът да бъде обявен, говорили сме и със заинтересовани инвестиционни банки, каза Трайков.

"Булгартабак" даде доста голяма дан към публичните финанси тази година както с първоначалния си дивидент, така и с допълнителните 40 млн. лв. към националния бюджет, коментира той.

Министърът обяви, че държавата трябва да се възползва от активите, които има в електроразпределителните дружества - по 33 процента от капитала на всяко от тях. С този капитал имаме възможност да участваме в акционерните събрания, но що се отнася до оперативни решения, тези проценти не са достатъчни за възприемането на гледната точка на държавата, коментира той.

Трайков каза, че досега на държавата не са плащани дивиденти, защото печалбата се реинвестира. Надяваме се, че и стойността на компаниите е нараснала с тези суми, така че ако се стигне до осребряване на държавното участие, това, че не са изплащани дивиденти, няма да се загуби, добави той.

Министърът добави, че има различни варианти за осребряване на държавното участие в енергийните дружества ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН - може дяловете да се предложат на стратегически инвеститори или на малки инвеститори, а може и дяловете от трите компании да се обединят в една, която да бъде листвана на борсата.

По някакъв начин държавата обаче трябва да получи печалба, добави министърът. По повод на отношението на ЧЕЗ към решения на ДКЕВР Трайчо Трайков каза, че държавният регулатор води достатъчно интензивен диалог, включително и в съда, за защита интересите на гражданите.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg