Екип с представители на повечето министерства, под ръководството на МФ, работи по допълнителни мерки за подкрепа и устойчив растеж на бизнеса. Те също ще бъдат обсъдени на заседанието на НСТС другата седмица, информираха от МФ.

Сред дискутираните мерки е и приватизацията на държавните дялове в дружества с миноритарно държавно участие чрез Българската фондова борса. Част от обсъжданите идеи съвпадат с идеите на социалните партньори.

Към министъра на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде създадена държавна консолидационна компания, на основата на съществуващото вече дружество към икономическия министър. В Съвета на директорите на компанията ще бъдат включени представители на МИЕТ, МФ, АПСК и други. До края на тази седмица трябва да бъде определен и изпълнителният директор и да бъде пререгистрирано дружеството, уточни зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

Към момента МИЕТ притежава дялове в 55 компании, които могат да бъдат предложени за приватизация чрез БФБ. С акт на МС дяловете от тези и други компании ще бъдат апортирани в консолидационната компания.

„По този начин относително бързо разчитаме да подпомогнем не само фискалния резерв, но и приходната част на бюджета", подчерта зам.-министър Владислав Горанов.

По думите на министър Симеон Дянков, предлагането на миноритарните дялове на тези предприятия чрез БФБ е най-бързият и прозрачен начин за приватизация, което обаче не изключва и приватизация чрез Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.