Да, инвестирането не е за всеки. Но пък си струва да опиташ. Най-малкото защото доходността, която може да се постигне, не може да се сравни нито с депозитите в най-добрите им години, нито с недвижимите имоти или земеделската земя. В определени случаи дори и със собствения бизнес.

Дори и да нямате цял ден, за да следите пазарите изкъсо, трябва да знаете, че има определени фактори, които ни подсказват дали една акция ще поскъпне или поевтинее в идните дни, седмици и месеци. А защо не и години! Вижте ги:

Обратно изкупуване на собствени акции

Големите корпорации, като Microsoft, Apple, Boeing, Cisco, General Electric и др., отделят милиарди долари годишно за финансирането на програми за обратно изкупуване на собствени акции. Това, от една страна, повишава доверието на инвеститорите, което пък води до по-високи цени, а от друга - неутрализира временните сътресения, които биха довели евентуални негативни новини, като спад в продажбите, понижен рейтинг или напускането на ръководен кадър.

Покупка на акции от ръководителите на компанията

Не са един или два примерите, които можем да дадем. В България – продажбите на собствени акции от една от най-големите пътностроителни компании в близкото минило доведе до спад на книжата от няколко хиляди лева до жълти стотинки.

В САЩ – покупките на акции от страна на членовете на борда на директорите и изпълнителните директори се обявяват публично, което може да се проследи от всеки инвеститор. В случай че забележите необичайни движения по покупки или продажби – не се колебайте да ги последвате.

Тримесечни отчети/прогнози

Тримесечните резултати на публичните компании са добра възможност да се ориентирате как върви бизнесът им днес. Имайте и едно наум обаче, защото те много лесно могат да бъдат манипулирани.

Същото важи и за прогнозите на компаниите. Прекалено високите прогнози за бъдещи продажби може и да не се сбъднат, което ще доведе до спад на котировките при излизането на тримесечните данни.

Финансовите коефициенти

Вижте още: Как се изчисляват и какво означават коефициентите – (P/E)

Да, коефициентите като P/E (цена/печалба), P/S (цена/продажби), P/B (цена/счетоводна стойност) са важни и спрямо тях се взимат решения за покупка или продажба на дадена акция. Още по-важното е обаче къде седят оценяваното от вас дружество с останалите конкуренти на пазара, а защо не е на фона на чужди компании от същия сектор.

Високите нива на даден коефициент означават, че цената на акциите е надценена и може да последва спад. Същото важи и ниските нива – книжата са подценени и в бъдеще е твърде възможно да се видят по-високи нива на котировките.

Институционалните инвеститори

Следете ги. От портфейлите на големите институционални инвеститори, като пенсионни фондове и взаимни фондове, може да разберете за очакванията на тези компании за големите играчи на пазара.

При положение че проследите ръст в притежавания дял от съответна компания в няколко тримесечия, то очакванията са за добри новини в бъдеще и по-високи котировки.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.