Продадоха БТК за 2.112 млрд. лв., или 11.25 лв. на акция

1692
Продадоха БТК за 2.112 млрд. лв., или 11.25 лв. на акция

Новатор и Вива Венчърс ГмбХ (“Вива”) подписаха днес споразумение с AIG Global Investment Group („AIGGIG”) (чрез своята компания AIG Capital Partners, Inc.) за придобиването от страна на AIGGIG на 65 процентовия дял на Вива от Българската телекомуникационна компания (БТК). Допълнително се очаква AIGGIG да придобие в кратки срокове още 25 процента от акциите на БТК като част от сделката.

Към момента делът от 65 процента от БТК е собственост на Вива и Новатор притежава опция да изкупи всички дялове на Вива.

Трансферът на акциите на БТК към AIGGIG ще стане на или след 11 юни 2007 г., когато отпадат всички ограничения, определени в приватизационния договор от 2004 г. Сделката се сключва под определени условия, сред които са одобрение от страна на регулаторните отговарящи за конкуренцията органи.

След приключване на операциите по придобиването на акциите и в съответствие с българското законодателство, AIGGIG ще обяви търг за оставащите дялове от БТК.

Цената за придобиването на една акция е 11,25 български лева (5,75 евро), което е равностойността на 2,112 млрд. лева (1,080 млрд. евро) за 65 процента от акциите и също включва наскоро предложения дивидент от 0,55 лв. (0,28 евро) за акция.

С това общата стойност на БТК възлиза на 3.249 млрд. лева (1.661 млрд. евро). Счита се, че тази сделка е най-голямата частна M&A транзакция (merger and aсqusition - сделка по сливане и придобиване) в България към днешна дата.

Вива Венчърс придоби 65% от Българска телекомуникационна компания през 2004 г. за сумата от 230 млн. евро, като предприе и увеличение на капитала с нови 50 млн. евро.

Към 9.38 ч. на основание чл. 64 от Правилника на БФБ-София бе взето решение временно да се спре за един час търговия акциите на компанията, поради „настъпване на събития, които могат да повлияят на ценните книжа”.

По сделката AIGGIG бяха консултирани от UBS както и от Allen & Overy и от юридическата кантора LIC Penkov, Markov & Partners. Консултанти на Novator по сделката бяха Lehman Brothers и от Линклатерс и юридическата кантора Джингов, Гугински, Кючюков и Величков.
 
БТК предоставя пълен набор от далекосъобщителни услуги, вкл. телефония, пренос на данни, интернет, наети линии, радио и телевизионно разпръскване, обществени телефони, както и услуги с добавена стойност.
 
БТК притежава третия мобилен оператор в България (vivatel). Компанията е сред най-големите интернет-доставчици в страната, а също така е и основен доставчик на сателитни комуникации. През последните три години
 
Ей Ай Джи Глобъл инвестмънт груп (AIGGIG) е световен лидер в управлението на активи с изключителни въможности в областта на акциите и дяловите участия, облигациите, фиксираните доходи, управлението на хедж-фондове, инвестиционните фондове и в недвижими имоти. Към 31 март 2007 г. Групата управлява активи на стойност повече от 687 милиарда USD, в редиците й работят над 2000 служители в 44 офиса из целия свят. 
 
Новатор е базирана в Лондон капиталова инвестиционна фирма, основана от Тор Бьорголфсон. Новатор поема мажоритарни или миноритарни дялове от листвани на борсата компании и чрез участие в управителните им органи предоставя възможности за подобряване на техните резултати с цел постигане на по-голяма ефикасност и по-добри резултати за акционерите. Настоящият инвестиционен потрфейл на Новатор включва три основни сектора: телекомуникации, фармацевтични продукти и финансови услуги и е на стойност 7 млрд. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg