Продължава драмата за акционерите на Кремиковци АД (

), като до момента акциите на компанията губят нови 27% до средна цена от 2.37 лв. за ценна книга.

Днес търговията се извършва близо до долното ценово ограничение от 2.275 лв. за лот. Общият обем за 45 минути възлиза на близо 64 хил. акции.

Нека припомним, че върхът по позицията, постигнат през ноември миналата година, беше на нива от близо 38 лв. за брой, като понижението до днес е 15 пъти.

Силният спад по позицията стартира, след като стана ясно, че предстои процедура по несъстоятелност на фирмата. Според прогнози на компанията това ще отнеме около четири месеца.

Във връзка с комплексното разрешително за Кремиковци от там заявиха, че някои от задълженията може да се спазят до края на годината - това обаче е възможно, само ако стартира процесът юни - юли. Изпълнението на други дейности ще продължи до края на май следващата година, а други мерки, които отнемат повече време, ще приключат до декември 2009 г. Според компанията ще е необходим гратисен период за някои от тях. Крайният срок за издаването на разрешителното е септември.

Единият от кандидатите за собственик на Кремиковци Арселор Митал има намерение да придобие активи на предприятието след обявяването на търг за продажбата им. Старите задължения на дружеството могат да бъдат изплатени след разпродаване на активите на комбината.

Според последния отчет на компанията от 31 декември 2007 г. общите задължения възлизат на 1.67 млрд. лв.

Активите, според този отчет, са общо 2.63 млрд. лв., като дълготрайните са оценени, според баланса, както следва - земи (терени) - 245.195 млн. лв., сгради и конструкции – 300.477 млн. лв., машини и оборудване – 779.915 млн. лв., съоръжения – 230.502 млн. лв., транспортни средства – 32.855 млн. лв., а в графа „Разходи за придобиване и ликвидация на дълготрайни материалини активи“ имаме 105.747 млн. лв.

При текущите активи материалите са за общо 557.373 млн. лв., а продукцията – 64.197 млн. лв.

Снимка: БГНЕС