Продават 75% от СИБанк за 295 млн. евро

892
Продават 75% от СИБанк за 295 млн. евро

KBC и акционерите на “Стопанска и инвестиционна банка” АД () (Цветелина Бориславова и инвестиционният фонд Novator, основан от исландския инвеститор Тор Бьорголфсон) вчера подписаха споразумение за придобиването от KBC на пакет от 75% от капитала на СИБАНК, една от десетте най-големи банки в България, за сума от 295 млн. евро.

KBC и Цветелина Бориславова сключиха и споразумение за партньорство, съгласно което Цветелина Бориславова ще запази миноритарен пакет от 22.3% в капитала на банката и ще бъде партньорът на KBC в банковия бизнес в България.

След придобиването, KBC ще отправи търгово предложение за останалите 2.7% от акциите, търгувани на Българска фондова борса – София.

Основният капитал на банката е 6 972 056 лв., разпределен в същият брой акции с номинал от 1 лев.

Делът от 75% представлява 5 229 042 акции, като продажната цена възлиза на 56.42 евро на акция, или 110.34 лв. по курса на БНБ.

Вчера книжата на дружеството затвориха на цена от 139.11 лв., което определя пазарна капитализация от 970 млн. лв.

Сделката подлежи на одобрение от българските регулаторни органи. Намерението на KBC e транзакцията да бъде приключена до края на годината.

Временно се спира търговията по време на търговската сесия на 28 септември 2007 г. с емисията акции на ТБ Стопанска и Инвестиционна банка АД за 1 час, считано от 09.30 ч.

Общите активи на банката към края на юни възлизат на 1.4 млрд. лева, като чистата й печалба за първите шест месеца е била в размер на 16.9 млн. лева, на фона на 21.3 млн. лева година по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg