Всички имоти на фалиралата фирма Мостстрой във Велико Търново са обявени за продажба от съдия-изпълнител. Сградите на фирмата на Васил Божков в старата столица са ипотекирани в Обединена българска банка. Кредитът не е обслужван и за да си събере вземанията, банката прибягна до услугите на съдия-изпълнител.

За наддаване от кандидат-купувачите частният съдебен изпълнител Силвия Косева е обявила двете административни сгради на Мостстрой - Велико Търново на бул. "България" № 33. Първата административна сграда е със застроена площ от 205.63 кв.м и е обявена за продажба при начална тръжна цена от 271 469.69 лв. Съседната административна сграда на фирмата е със ЗП от 195.12 кв.м, а търгът ще започне от 257 594.55 лв.

Съдия-изпълнител продава и луксозната къща на фирмата на ул. "Гурко" № 86. Култовата сграда, построена до Сарафкината къща, е на четири етажа с таванско помещение. Тя е оценена най-високо - за 538 918.69 лв. Атрактивната къща има спални, трапезария, зала за преговори и дори сауна.

Огледи може да се правят до 26 ноември. Публичната продан на трите имота е насрочена за 29 ноември във Великотърновския районен съд. Участниците в продажбата трябва да внесат 10% върху началната цена на имота, за който ще наддават. Трите имота общо се продават за 1.07 млн. лв.

Васил Божков сложи официалния край на Мостстрой в началото на октомври, когато стартира процедурата по обявяване в несъстоятелност на компанията и дъщерните й фирми във В. Търново, Пловдив и София. Срещу дружествата има редица изпълнителни дела, по които са наложени запори, възбрани, описи на движимо имущество. Съобщението за фалита разтърси Българската фондова борса, където се търгуват акциите на фирмите на най-богатия мъж в България.

Във Велико Търново в Мостстрой заплати не са изплащани от началото на годината въпреки проверките и предписанията от Инспекцията по труда и протестите, организирани от мостостроителите. Работниците са последни в списъка на кредиторите.

Акциите на Мостстрой поевтиняха на БФБ-София днес с 0.38%, до 0.26 лв. за бройка.

Източник: в. Янтра ДНЕС