Новият собственик на най-големия металургичен комбинат в България - „Кремиковци", ще бъде определен на 7 февруари 2011 година. Това ще бъде третият опит на българските власти да продадат банкрутиралия металургичен актив, съобщава Liga.ua, цитирайки в. Дело.

При предишните два опита не се намериха желаещи да платят определената от българската страна цена. Първият търг бе определен за 12 септември, като цената бе 565 млн. лева.

В края на юли намерение да купи „Кремиковци" заяви „Ворскла стийл България" на украинския бизнесмен Константин Жеваго, но по думите на изпълнителния директор на Ворскла за България Виктор Демянюк „това е развалина, която се продава на цената на Мерцедес".

Вторият опит за продажбата на Кремиковци се състоя на 5 ноември, като цената бе понижена до 452.4 млн. лева, но и намалението не привлече вниманието на потенциалните купувачи.

На 7 февруари цената вече ще бъде 395 млн. лева. В този търг украинският бизнесмен може да се конкурира с ArcelorMittal на Лакшми Митал.

За Жеваго българският актив е важен по две основни причини. Първо, той смята комбината за потенциален потребител на желязната руда, която произвежда едно от неговите предприятия в Украйна. Второ, с покупката на „Кремиковци" той ще затвори производствената верига „руда - стомана - пласмент".

Освен това за украинския бизнесмен възстановяването на производството в „Кремиковци" е единствената възможност да си върне парите.