До ден-два продаваме "Кремиковци" АД (

) на украинския милиардер Жеваго. Това заяви Александър Томов, председател на УС на комбината по БНТ, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че сделката е 90 процента сигурна и най-вероятният нов собственик на „Кремиковци” ще е украинската компания "Финанси и кредити" на милиардера Константин Жеваго.

Той е готов да инвестира в „Кремиковци”, затова изборът пада на него, заяви Томов и бе категоричен, че сделка за ЦСКА няма. Статуквото на отбора остава непроменено на този етап, каза Томов. Той бе категоричен, че докато не се инвестира в „Кремиковци”, докато не се направят нови марки стомана при най-високи екологични правила, комбинатът няма да е конкурентоспособен. Според него потенциалният нов собственик е в състояние да инвестира над 200 млн. евро в дружеството.

Председателят на Управителния съвет на „Кремиковци” подчерта, че изборът на компанията "Финанси и кредити" на Константин Жеваго е лично негов. Решение на новия собственик ще е дали да останат хора от сегашното ръководство, каза Томов.

Според него неуспехът на Прамод Митал се дължи на друга концепция за собствения му бизнес и несъобразяване със ситуацията на световните финансови пазари. Наред с това, изтъкна Томов, „Кремиковци” 40 години е работило на основата на руски и украински суровини и е нормално сега инвеститорът да е от Украйна.

Нямаме друг начин и като ръководство, и като правителство, за пръв път работим заедно и близко с министъра на икономиката, отбеляза Томов. БГНЕС припомня, че Жеваго е депутат от партията на премиера Юлия Тимошенко и държи четвъртото по големина в света находище на железни руди. Украинският богаташ, чието състояние се оценява на $3.3 млрд., има интереси и във футбола. Той притежава елитния украински тим Ворскла (Полтава).

До момента днес акциите на дружеството поскъпват с 18.57%, до средна цена 20.74 лв.